Δυσεπίλυτος γρίφος το δώρο Χριστουγέννων

Μειωμένα έσοδα για 1.500.000 εργαζομένους που μπήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο «Συν-Εργασία»

Αδιευκρίνιστες παραμένουν πολλές πτυχές σχετικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Υπό τον φόβο να επαναληφθούν τα ευτράπελα που έγιναν με το δώρο του Πάσχα, του οποίου η καταβολή ολοκληρώθηκε τον… Σεπτέμβριο, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζόμενοι αναζητούν απαντήσεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για οποιοδήποτε διάστημα από την 1η Μαΐου 2020 κι έπειτα θα λάβουν το δώρο τους σημαντικά μειωμένο. Η κυβέρνηση επιμένει ότι για το ποσοστό που αναλογεί στις ημέρες για τις οποίες εργάστηκαν το δώρο θα καταβληθεί με βάση τον ονομαστικό μισθό και για το ποσοστό που αναλογεί στις ημέρες αναστολής θα τους καταβληθεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έως τις 30 Οκτωβρίου η αποζημίωση ήταν 534 ευρώ μηνιαίως και από τον Νοέμβριο και έπειτα ανέρχεται σε 800 ευρώ. Όμως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που έχουν εντοπίσει οι φοροτεχνικοί έγκειται στο γεγονός ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο οι περιορισμοί στην οικονομία να επεκταθούν και τον Δεκέμβριο, καθιστώντας τον υπολογισμό του δώρου δυσεπίλυτο γρίφο.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Βρούτσης δηλώνει δημόσια ότι στις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες το μέρος που τους αναλογεί και θα ακολουθήσει η καταβολή από το υπουργείο Εργασίας του ποσοστού του δώρου που αφορά τις ημέρες αναστολής σύμβασης.

Η πρόθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθήθηκε με το δώρο Πάσχα και απέτυχε παταγωδώς: η πληρωμή του δώρου Πάσχα έγινε τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις, με το κράτος να καταβάλει τη δική του συνεισφορά προς τους εργοδότες με τρεις μήνες καθυστέρηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, έως τις 21 Δεκεμβρίου -και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του έτους- θα πληρώσει και το κράτος απευθείας στους δικαιούχους το μέρος από το δώρο που του αναλογεί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα