Νέα Μνημόνια για την Ελλάδα λόγω Covid ζήτησε εμμέσως το Eurogroup!

Προτού καλά καλά τελειώσει η πανδημία άρχισαν τα όργανα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, αφού η Κομισιόν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει τη μετά Covid εποχή με ένα συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των τεράστιων ελλειμμάτων και της εκτόξευσης του χρέους, τη στιγμή που το ΔΝΤ προτείνει την προσφυγή στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM.

Στο χθεσινό Eurogroup το Ταμείο χτύπησε «καμπανάκια», αφού συζητήθηκε η έκθεση για την ευρωζώνη με βάση το άρθρο 4. Χωρίς να ονοματίσει την Ελλάδα, δεν απέκλεισε την προσφυγή στον ESM, έναν μηχανισμό που και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν χαρακτηρίσει τον πλέον αυστηρό, καθώς αντιστοιχεί στα πια σκληρά Μνημόνια. «Σε ορισμένες χώρες με ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η παροχή της απαραίτητης δημοσιονομικής στήριξης, παράλληλα με τις μεγάλες υποχρεώσεις τους, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσμενείς αντιδράσεις από τις αγορές. Στον μετριασμό αυτών των πιέσεων μπορούν να συμβάλουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και οι προληπτικές γραμμές του ESM» τονίζει το ΔΝΤ.

Το χθεσινό Eurogroup στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Καλούμε, λοιπόν, την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε επιπλέον τη σημασία της χρήσης των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (σ.σ.: Ταμείο Ανάκαμψης) στον μέγιστο βαθμό, με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης».

Πάντως, το χθεσινό Eurogroup άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767.000.000 ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. «Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση της μείζονος μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας (σ.σ.: νέος Πτωχευτικός), το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα» τονίζει η ανακοίνωση του Eurogroup.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα