Δώρο σε τρεις δόσεις για όσους είναι υπό καθεστώς αναστολής

Η ολοκλήρωση της πληρωμής θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Στα 534€ «κλείδωσε» η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Σε τρεις δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής, με την τρίτη δόση να μπαίνει στις τσέπες τους το νέο έτος!

Ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου για το μέρος που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι δούλεψαν κανονικά. Στη συνέχεια, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια ώστε και το κράτος να καταβάλει στους εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή το μέρος του δώρου που αντιστοιχεί στην αναστολή σύμβασης από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο την ίδια μέρα, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο το μέρος του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί από το κράτος έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Κι αυτό γιατί, αφενός, είναι ανέφικτο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσουν στην επεξεργασία των στοιχείων στα τέλη Δεκεμβρίου (λόγω αργιών και αδειών προσωπικού) και, αφετέρου, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής δήλωσης αναστολής συμβάσεων.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι, εφόσον ένας εργαζόμενος τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο, θα λάβει περίπου το 10% του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο.

Μείωση

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε, παράλληλα, ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Δεκέμβριο μειώνεται στα 534 ευρώ από 800 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο. «Το επίδομα των 800 ευρώ ήταν η εξαίρεση του Νοεμβρίου. Ο κανόνας είναι το επίδομα των 534 ευρώ. Πάντα είναι σε αντιστοίχιση της οικονομίας, δεν μπορούμε να δώσουμε 800άρι και τον Δεκέμβρη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση συρρικνώνεται στα 17,6 ευρώ τον Δεκέμβριο από 26,6 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο, μειώνοντας περαιτέρω και το δώρο Χριστουγέννων, καθώς εγκαταλείφθηκε το σχέδιο που είχε τεθεί στο τραπέζι για καταβολή του επί του ονομαστικού μισθού.

Τέλος, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημερομηνία πληρωμής για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου για χιλιάδες εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, για τους οποίους η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 7 Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα