Τροπολογία ΜέΡΑ25 για φρένο στο «φαγοπότι» των κολοσσών

Ο Βαρουφάκης ζητά να μπει τέλος στην ασυλία που απολαμβάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένου

Να μπει τέλος στο αδιάκοπο «φαγοπότι» των υπερεθνικών εταιριών-κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και νέμονται υπέρογκα κέρδη χωρίς καμία υποχρέωση προς τις χώρες στις οποίες απευθύνονται, ζήτησε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ρύθμιση που επιβάλλει φορολόγηση 4% στα μεικτά κέρδη των facebook, Amazon, Netflix, Google και Spotify.

«Οι ψηφιακές πλατφόρμες φιλοξενίας περιεχομένου, γνωστές ως FANGS, έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να έχουν και την πίτα της οικονομικής εκμετάλλευσης των χρηστών ολόκληρη και τον σκύλο της μηδενικής πληρωμής φόρων χορτάτο» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος και συνεχίζει:

«Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η τροπολογία του ΜέΡΑ25, προτείνοντας μια οριζόντια φορολόγηση 4% επί των μεικτών εσόδων της ψηφιακής επιχείρησης στην ελληνική επικράτεια. Το ποσό αυτό θα πηγαίνει στη στήριξη ζωτικών δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών, αλλά και κλάδων επί των οποίων οι εν λόγω υπερκολοσσοί de facto παρασιτούν: στους παραγωγούς πολιτιστικών προϊόντων, όπως η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, το βιβλίο, ο έντυπος Τύπος».

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν βρήκε ευήκοα κυβερνητικά ώτα και δεν συμπεριλήφθηκε στις προωθούμενες ρυθμίσεις, παρότι αποτελεί στόχευση και της ίδιας της Κομισιόν, η οποία αναγνωρίζει το πρόβλημα και κινείται προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των ψηφιακών πολυεθνικών. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, χωρίς να σημειωθεί «τιμωρητική» απόσυρση της δραστηριότητας αυτών των εταιριών.

«Η φορολογία αυτή είναι ασήμαντη οικονομικά για τις εταιρίες αυτές, αλλά πολύτιμη για μια χώρα που χειμάζεται από την υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας και που οι παραγωγοί πνευματικής εργασίας αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης» συνεχίζει η ανακοίνωση του Μέρα25 και καταλήγει: «Δεν είναι απλώς ένα δημοσιονομικό θέμα. Είναι θέμα ισονομίας, δικαιοσύνης, δημοκρατίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα