Παράταση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» φέρνει η αναστολή του Πτωχευτικού

Καμία προστασία για την πρώτη κατοικία δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι από την Πρωτοχρονιά, καθώς λήγει και η άτυπη προθεσμία που είχε δώσει ο πρωθυπουργός για την αναστολή των πλειστηριασμών. Υπενθυμίζεται ότι προστασία για την πρώτη κατοικία διαθέτουν μόνο οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν υποβάλει αίτηση για κρατική επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει παράταση τριών μηνών στην προστασία πρώτης κατοικίας όσων πλήττονται από την υγειονομική κρίση, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το διάστημα της κρατικής επιδότησης που ανέρχεται σε εννέα μήνες. Η παράταση θα αφορά τους επιλέξιμους οφειλέτες που έχουν υποβάλει επιτυχώς αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Δανειολήπτες

Μέσα σε αυτό το διάστημα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα πρέπει να ρυθμίσουν το δάνειό τους κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες και να έχει υπογραφεί η σύμβαση ρύθμισης των οφειλών. Η προθεσμία κανονικά έληγε στο τέλος του έτους. Το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα εννέα μηνών, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:

*Για τους ενήμερους δανειολήπτες, η επιδότηση αρχίζει από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και το γ΄ τρίμηνο διαμορφώνεται στο 70%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

*Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης αρχίζει από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, ο αιτών θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα, προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο. Στη συνέχεια, η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου του. Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα του ζητηθούν μέσα σε διάστημα 15 ημερών και μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας έχει περιθώριο 15 ημερών για να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση. Σε περίπτωση αποδοχής, ενεργοποιείται η διαδικασία της κρατικής επιδότησης για διάστημα εννέα μηνών.

Υπενθυμίζεται πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, το οποίο δεν καλύπτει το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης θα πρέπει να καταβάλλει εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που έλαβε από το κράτος και θα ενεργοποιείται η διαδικασία πλειστηριασμού του ακινήτου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα