Οκτώ βήματα για το επίδομα θέρμανσης!

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα δέχεται αιτήσεις έως και τις 11 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προχωρά σε διευκρινίσεις για χιλιάδες φορολογουμένους

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία για το φετινό επίδομα θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προχωρά σε διευκρινίσεις, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο για τη διαχείριση των αιτήσεων. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα δέχεται αιτήσεις έως και τις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δηλώσεων και κατόπιν στην καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερομένους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό όπου κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι, διευκρινίζονται τα εξής:

• Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλέφωνο 2131621000, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση.

• Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες, όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσοξύλων από την 1η Ιουνίου του 2020 μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχουν υποβληθεί 562.837 αιτήσεις, στοιχείο που αποτυπώνει τις μεγάλες ανάγκες θέρμανσης των πολιτών σε όλη την επικράτεια.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία:

■ Βήμα 1ο: Θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS. Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

■ Βήμα 2ο: Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, καθώς οι διαδικασίες διαφέρουν.

■ Βήμα 3ο: Θα κληθούν να επιλέξουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι. Σε περίπτωση που είναι ενοικιαστές του ακινήτου, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

■ Βήμα 4ο: Για πρώτη φορά θα πρέπει να επιλέξουν το είδος καυσίμου γα το οποίο επιθυμούν να επιδοτηθούν. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος θα επιδοτείται η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, αλλά και καυσόξυλα και πέλετ σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές κάτω των 2.500 κατοίκων.

■ Βήμα 5ο: Συμπληρώνουν τον αριθμό παροχής ρεύματος του ακινήτου τους.

■ Βήμα 6ο: Οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιλέξουν τον οικισμό στον οποίο διαμένουν.

Πλέον η χώρα έχει χωριστεί σε 13.000 οικισμούς, με τη βοήθεια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή των θερμοκρασιών που επικρατούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε περίπτωση που ένας οικισμός δεν έχει καταχωριστεί, θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη «άλλος οικισμός» και το επίδομα θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του δήμου τους.

■ Βήμα 7ο: Συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικίας τους. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα τετραγωνικά του σπιτιού τους δεν καθορίζουν το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.

■ Βήμα 8ο: Δήλωση του IBAN στο myTAXISnet. Σε περίπτωση ανενεργού τραπεζικού λογαριασμού, θα πρέπει να δηλώσουν έναν νέο αριθμό λογαριασμού IBAN από την αντίστοιχη επιλογή «ο λογαριασμός μου», στο myTAXIS.

Πληρωμή σε δύο δόσεις

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να κλείσει στις 11 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όσοι δικαιούχοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλο το απαιτούμενο ποσό με βάση τα τιμολόγια αγοράς θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν και επιπλέον παραστατικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο. Η δεύτερη πληρωμή τοποθετείται χρονικά τον Απρίλιο του 2021 και έναν μήνα μετά για όσους επιδοτούνται για φυσικό αέριο.

Η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα υπολογίζει το επίδομα που δικαιούται το νοικοκυριό που υπέβαλε την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, με βάση τα τιμολόγια που έχουν υποβληθεί έως και τη στιγμή της αίτησης.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν όσες αιτήσεις επιθυμούν, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται υπόψη μόνο η τελευταία υποβληθείσα αίτηση.

Το επίδομα προσδιορίζεται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται ο οικισμός της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

Κριτήριο αποτελεί η θερμοκρασία σε καθεμία από τις 13.000 ζώνες ανά την επικράτεια και πόσες ημέρες τον χρόνο ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα καθοριστεί μέσα από έναν αλγόριθμο και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπολείπεται τα 80 ευρώ, ενώ δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα