Ανοίγει ο δρόμος για συντάξεις σε επαγγελματίες με χρέη;

Δικαστήριο υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να χορηγήσει σύνταξη σε ασφαλισμένη που είχε οφειλή 86.000 ευρώ στα Ταμεία

Παράθυρο για την παράκαμψη του πλαφόν που ισχύει για τις οφειλές των μη μισθωτών ώστε να λάβουν σύνταξη ανοίγει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, μέσω της οποίας ο ΕΦΚΑ υποχρεώνεται να χορηγήσει σύνταξη σε ασφαλισμένη. Η απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο καλεί τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ως διάδοχο του Ταμείου Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), να αγνοήσει το όριο οφειλών, καθώς κρίθηκε ότι η ασφαλισμένη δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για το ποσό που χρωστά και επομένως η υπαιτιότητα ανήκει στα ασφαλιστικά ταμεία. Περίπου 100.000 εκτιμάται ότι είναι οι λεγόμενοι «εγκλωβισμένοι συνταξιούχοι», δηλαδή όσοι, αν και πληρούν τις προυϋποθέσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας και τα ένσημα, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη καθώς έχουν μεγάλες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένο πλαφόν οφειλών (20.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους στον τέως ΕΤΑΑ και 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ) πάνω από το οποίο δεν χορηγείται σύνταξη. Για να τη λάβει κάποιος, θα πρέπει να αποπληρώσει εφάπαξ τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό που χρωστά και το πλαφόν, και η υπόλοιπη οφειλή σβήνει μέσω μηνιαίας παρακράτησης της σύνταξής του.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 έδωσε τη δυνατότητα, μέσω μιας γενναίας διαγραφής χρεών, σε αρκετές χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να κατεβάσουν τις οφειλές τους κάτω από το πλαφόν και να λάβουν σύνταξη, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και αναμένεται εξαιτίας της νέας οικονομικής κρίσης να διογκωθεί εκ νέου.

Στην πρόσφατη απόφαση που έφερε στο φως η ΕΝΥΠΕΚΚ, το δικαστήριο έκρινε ότι η διοίκηση (εν προκειμένω τα ασφαλιστικά ταμεία) δεν ενημέρωσε έγκαιρα την προσφεύγουσα για το ύψος της οφειλής της, 86.211,33 ευρώ, και καλεί τον ΕΦΚΑ να της χορηγήσει σύνταξη γήρατος από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα