Δέσμη μέτρων για στήριξη των συνεπών δανειοληπτών

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητάει «πλέγμα ασφαλείας» για τους οφειλέτες που δεν θα καταφέρουν να πληρώνουν

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Να προστατεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες, που, παρά τις δυσκολίες, στήριξαν το τραπεζικό σύστημα, ζητά από τις τράπεζες και την κυβέρνηση το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το ΟΕΕ δηλώνει αντίθετο στη συνήθη πρακτική των τραπεζών, και ιδιαίτερα των εταιριών διαχείρισης δανείων, να προσκαλούν τους δανειολήπτες για άμεση ρύθμιση των δανείων τους, που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ.

Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης έχουν εγκρίνει αναστολές για δάνεια κοντά στα 30 δισ. ευρώ, ο προβληματισμός όλων έγκειται στην επόμενη μέρα και στο κατά πόσον οι δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη ρύθμιση, θα μπορέσουν να είναι φέτος συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με το καλό σενάριο, ένα 20%, δηλαδή περίπου 6 δισ. ευρώ, δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Στο δυσμενές σενάριο, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το επιμελητήριο προτείνει οκτώ συγκεκριμένα μέτρα, όπως η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021, η δυνατότητα παράτασης του προγράμματος των αναστολών πληρωμών δόσεων των ενήμερων δανείων πέραν των 9 μηνών και η άμεση ρύθμιση των ενήμερων δανείων, που βρίσκονταν σε κατάσταση μορατόριουμ, αφού η επαναφορά θα έρθει σταδιακά.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την προετοιμασία κοστολογημένων σχεδίων από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, ώστε να παρέχουν διευκολύνσεις για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ιδιαίτερα στους ενήμερους πολίτες-επιχειρήσεις, όπως η καταβολή της μισής δόσης δανείου για το 2021 και η καταβολή του 75% για το 2022, με αντίστοιχη επιμήκυνση των δανειακών τους συμβάσεων.

Χαρακτηρίζει αναγκαία τη δημιουργία ενός «πλέγματος ασφαλείας», ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών, αλλά και για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω αξιοποίησης κοινοτικών πόρων πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης μεταξύ Πολιτείας και τραπεζών, όπως και η συνεννόηση με φορείς που συγχρηματοδοτούν (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), ώστε να υπάρξει και στα προϊόντα αυτά αντίστοιχη μεταβατική περίοδος ρύθμισης των συμβάσεών τους.

Ζητά ακόμη την άμεση εφαρμογή του πλαισίου χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων για τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους. Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

«Η κουλτούρα πληρωμών που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα πρέπει να διατηρηθεί, και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία στήριξαν με τις πληρωμές τους το κράτος την προηγούμενη δεκαετία να ανταμειφθούν» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα