Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές – Ιδιοκτήτες σε… αναμονή

Με μεγάλες καθυστερήσεις καταβάλλονται οι κρατικές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δημιουργώντας τους ακόμα έναν «πονοκέφαλο» εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις για το 50% του μισθώματος που οι ιδιοκτήτες δεν εισέπραξαν τον μήνα Νοέμβριο έχουν αρχίσει να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, οι απώλειες του μηνός Δεκεμβρίου θα καλυφθούν με τη μορφή αποζημίωσης, μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, εξετάζονται ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οι αιτήσεις για τη μείωση ενοικίου κατά 100% του μηνός Ιανουαρίου, μια διαδικασία που θα κρατήσει λίγες εβδομάδες ακόμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Χιλιάδες ακίνητα περιμένουν ακόμα την επιστροφή φόρου από τα «κουρεμένα» ενοίκια της πρώτης καραντίνας. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πρόκειται να περιπτώσεις αιτήσεων για τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους έχουν ενημερωθεί πως πρέπει να επισκεφθούν εκ νέου την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 29 Ιανουαρίου και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020. Η αποζημίωση θα έχει τη μορφή επιστροφής φόρου η οποία θα συμψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και με τον ΦΠΑ που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Λάθη και παραλείψεις εντοπίστηκαν σε 24.388 δηλώσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού μέχρι τον Αύγουστο για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 29 Ιανουαρίου θα πρέπει να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν:

  • 22.511 δηλώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης Covid δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης.
  • 1.237 δηλώσεις εκμισθωτών που έχουν αποβιώσει και θα πρέπει να εμφανιστούν οι κληρονόμοι.
  • 461 δηλώσεις στις οποίες ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο που ενοικιάζει στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το δηλώσει στο Ε9, το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά, και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τον ΕΝΦΙΑ και τα έτη που ο ιδιοκτήτης είχε το ακίνητο στην κατοχή του, αλλά δεν το είχε δηλώσει στο έντυπο Ε9.
  • 179 δηλώσεις για τις οποίες δεν έχει συμπληρωθεί η χρήση του ακινήτου.
  • Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 263.379 συμψηφισμοί σε 227.887 δικαιούχους, με το συνολικό ποσό της «επιστροφής φόρου» για τα χαμένα ενοίκια να ανέρχεται σε 42.841.000 ευρώ.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα