Πώς θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Με βάση τις εισπράξεις τους θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες – Τι ισχύει για καθεμία από τις τέσσερις περιόδους του 2020

Μόνο για το ποσό του ενοικίου που έχουν εισπράξει θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το κράτος έχει επιβάλει «κούρεμα» των μισθωμάτων για όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Το μέτρο άρχισε τον Μάρτιο του 2020 και θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Φέτος η διαδικασία φορολόγησης των ενοικίων θα διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας μέσα στο 2020 θα κληθούν να υπολογίσουν τον φόρο που θα καταβάλουν στην Εφορία για τον φόρο εισοδήματος που περασμένου έτους. Για το 2021, μάλιστα, τα έσοδα από ενοίκια δεν θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Παρά τις έκτακτες συνθήκες, φαίνεται πως για το τρέχον έτος θα υπάρξουν και ιδιοκτήτες που όχι μόνο δεν θα χάσουν χρήματα, αλλά θα έχουν και κέρδος! Πρόκειται για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια άνω των 1.200 ευρώ τον μήνα.

Τα έσοδα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς από τα υπόλοιπα εισοδήματα, όπως είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, με συντελεστή από 15% για έσοδα έως 12.000 ευρώ έως και 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως αυτά τα έσοδα δεν έχουν αφορολόγητο όριο και ο φόρος επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Πώς υπολογίζεται ο φόρος

Για να μπορούν οι φορολογούμενοι να υπολογίσουν με ακρίβεια τον φόρο που θα καταβάλουν στην Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα από ενοίκια κατά το 2020 θα «σπάσουν» σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους:

Α΄ περίοδος: Τους δύο πρώτους μήνες του 2020 οι ιδιοκτήτες εισέπραξαν το σύνολο του μισθώματος. Συνεπώς θα φορολογηθούν για όλο το μηνιαίο ποσό.

Β΄ περίοδος: Από τον Μάρτιο έως το Αύγουστο του 2020 το κράτος είχε επιβάλει την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους τους. Για αυτή την περίοδο οι ιδιοκτήτες έλαβαν ως επιστροφή φόρου το 30% του ανείσπρακτου ποσού, το οποίο όμως δεν υπόκειται σε φόρο.

Γ΄ περίοδος: Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είχε υιοθετηθεί το μέτρο της εθελοντικής μείωσης ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% στις πληττόμενες επιχειρήσεις που νοικιάζουν ένα ακίνητο.

Δ΄ περίοδος: Για τους δύο τελευταίους μήνες του 2020, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, επανήλθε η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους τους. Ωστόσο, για αυτή την περίοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ως αποζημίωση το 50% του ανείσπρακτου ενοικίου, το οποίο είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη φορολογική υποχρέωση ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η τελική επιβάρυνση μπορεί να αρχίζει από τα 570 ευρώ για μηνιαία μισθώματα της τάξεως των 300 ευρώ και μπορεί να φτάνει έως και πάνω από 3.800 ευρώ για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ τον μήνα.

Τα τελικά αποτελέσματα της μείωσης των ενοικίων λόγω Covid-19 αναφορικά με τις απώλειες για τους ιδιοκτήτες θα φανούν οριστικά με την εκκαθάριση του φόρου για το έτος 2020. συγκεκριμένα, μετά την υποβολή της δήλωσης φόρου για το φορολογικό έτος 2020 θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πόσες ήταν πραγματικά οι απώλειες σε συνάρτηση πάντοτε με τα μέτρα που ελήφθησαν.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα