Υποσχέσεις Χατζηδάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις!

Ενεργοποιεί δέσμη δέκα μέτρων για να μπει τέλος στο χάος, καθώς το σύνολο των αιτήσεων ξεπέρασε τις 420.000

Με μία δέσμη δέκα μέτρων υπόσχεται ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να βάλει τέλος στο αίσχος των εκκρεμών συντάξεων.

Καθώς το σύνολο των αιτήσεων (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, διεθνείς, διαδοχική) ξεπερνούν τις 420.000 και η αναμονή φτάνει έως και τα πέντε χρόνια, επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης η χορήγηση εθνικής σύνταξης για την πλειονότητα των αιτούντων, καθώς προσωρινή λαμβάνουν μόλις 40.000, όμως την ίδια στιγμή οι εκκρεμείς κύριες ξεπερνούν τις 170.000.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, «όσα ήδη ισχύουν για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν επηρεάζονται». Χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευτεί για το πότε θα εφαρμοστεί, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγείται άμεσα, με την κατάθεση της αίτησης εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος και έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης (346 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη) μέχρις ότου λάβει προσωρινή και, κάποια στιγμή στο μέλλον, οριστική σύνταξη.

Μάλιστα, όσοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη και δεν λαμβάνουν προσωρινή θα πάρουν και αναδρομικά (π.χ., για 10 μήνες καθυστέρηση θα λάβουν 3.840 ευρώ). Γι’ αυτό τον σκοπό θα ενεργοποιηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι αιτούντες θα υποβάλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τραπεζικό λογαριασμό ώστε να τους πιστωθούν τα χρήματα.

Καθυστερήσεις

Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι ο επιπλέον όγκος δουλειάς που προκύπτει θα έχει ως συνέπεια ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των οριστικών συντάξεων.

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι: η τοποθέτηση project manager και ομάδας έργου που ήδη υλοποιείται, η προτεραιοποίηση στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν από το 2018 (περίπου 15.000 αιτήσεις), η διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά για καταχώριση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων, ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΝΑΤ), απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης, με την προετοιμασία των κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται, θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος ηλεκτρονικά στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων, επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι 150 νεοδιοριζόμενοι στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων, σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα