Η τροπολογία για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης 384 ευρώ!

Τροπολογία σήμερα από τον Χατζηδάκη, με στόχο να καλυφθούν οι ασφαλισμένοι που δεν παίρνουν ούτε την προσωρινή

Σήμερα κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη τροπολογία για τη χορήγηση προ-προσωρινής σύνταξης, ύψους έως 384 ευρώ, σε όσους καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ασφαλισμένοι που δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ξεπερνούν σήμερα τις 160.000 αιτήσεις. Καθώς όμως προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν σήμερα περίπου 40.000 άτομα, γίνεται αντιληπτό ότι οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Χορηγείται προκαταβολή στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται.

2. Το ποσό της προκαταβολής καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης.

3. Όσον αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή διαμορφώνεται ως εξής:

α) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω,

β) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών,

γ) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών,

δ) 360 ευρώ αν ο αιτών πληροί τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας και είναι κάτω των 62 ετών.

Για τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης, όπως πιστοποιείται ιδίως από τα διαθέσιμα μηχανογραφημένα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα