Αιολικά πάρκα Εύβοιας: «Φρενάρει» επένδυση μισού δισ. ο περιφερειάρχης!

Επένδυση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στην Εύβοια, που υποσχόταν να φέρει 182 νέες θέσεις εργασίας και «καθαρή» ενέργεια ισχύος 470 ΜW, τινάζεται στον αέρα λόγω του… τοπικού άρχοντα. Το πρότζεκτ των οκτώ αιολικών πάρκων που θα έφερνε στην Ελλάδα στρατηγικούς παίκτες στην ενέργεια από την Πορτογαλία υπέγραψαν και ενέκριναν μόλις στις 19 Φεβρουαρίου έξι υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη (Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Παπαθανάσης, Κ. Σκρέκας, Κ. Φραγκογιάννης) στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τρεις ημέρες μετά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός (που συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς με τον Κώστα Μπακογιάννη – κι αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό) έκοψε τον αέρα στο πρότζεκτ και τα… όνειρα της κυβέρνησης για λόγους δήθεν περιβαλλοντικούς, τη στιγμή που ίδιες επενδύσεις έχει εγκρίνει σε άλλες περιοχές της Περιφέρειάς του (Αγραφα).

Ο κ. Σπανός «διαπίστωσε» περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις στην Εύβοια που δεν είδαν ούτε οι έξι υπουργοί της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ούτε οι γενικοί γραμματείς. «Παρά την πανδημία η κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του πορτογαλικού ομίλου EDPRenewables» υποσχόταν εγκρίνοντας την επένδυση ο Άδωνις Γεωργιάδης, όμως ο περιφερειάρχης μπήκε στη μέση.

«Εγκρίναμε μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης. Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, κόντρα στο κυβερνητικό πνεύμα, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ο περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Φάνης Σπανός. «Να ανασταλεί κάθε νέα αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας» δήλωσε επικαλούμενος ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς της περιοχής του. Έστειλε στις 23 Φεβρουαρίου επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ζητώντας την ακύρωση όλων των ενεργειακών στρατηγικών επενδύσεων στην Εύβοια, αφήνοντας έκπληκτους όσους ονειρεύτηκαν μεγάλες επενδύσεις και όσους τόλμησαν να τις σκεφτούν στην Ελλάδα.

Ο ξένος επενδυτής που συμμετέχει στα αιολικά πάρκα της Εύβοιας είναι η πορτογαλική ΔΕΗ η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος στη Ευρώπη και τέταρτη στον κόσμο. Έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με τη ΔΕΗ για πλωτά αιολικά πάρκα. Αυτή την εταιρία θέλει να διώξει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός – που να μην ήταν και… φίλος του Μπακογιάννη. Εκτός κι αν πρόκειται για «εσωτερικό» χτύπημα…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα