Στο πόδι το Ρέθυμνο για τους δασικούς χάρτες – Ζητούν απόσυρση

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και στην Κρήτη για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Το περιεχόμενο των χαρτών έβγαλε από τα ρούχα τους τους πολίτες, τους έβγαλε όμως και στον δρόμο. Περισσότερα από 3.000 άτομα πραγματοποίησαν χθες μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Ρεθύμνου, ζητώντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος την απόσυρση των δασικών χαρτών. Αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι αγροτών και κτηνοτρόφων, πολίτες πολλών διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων διαπίστωσαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη γη και τα ακίνητά τους.

Στο πλευρό των πολιτών τάσσεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το οποίο αποφάσισε χθες να ζητήσει την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών. Σε έκτακτη συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση για αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που αποτυπώνονται στους χάρτες (πρόδηλα σφάλματα), με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, πράξεων παραχώρησης, οικοδομικών αδειών, εκχερσώσεων που ενισχύθηκαν κατά το παρελθόν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υφιστάμενο εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, παραλιακές εκτάσεις κ.ά. χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενσωματωθούν στους δασικούς χάρτες καλλιεργούμενες εκτάσεις καταχωρισμένες στο ελαιοκομικό μητρώο, το αμπελουργικό μητρώο, τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ καθώς και δασωμένοι αγροί (με χαρακτηρισμό ΑΔ) και εκχερσώσεις (με χαρακτηρισμό ΔΑ), χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης διοικητικών πράξεων, θεωρώντας ως πρόδηλο λάθος άλλον χαρακτηρισμό γι’ αυτές πλην του αγροτικού. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα τη συμπαράστασή του στα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των δασικών χαρτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα