Χαράτσι στους ιδιώτες για να πάρουν σύνταξη!

Η διαβόητη ιδέα Χατζηδάκη για εκχώρηση της έκδοσης σε λογιστές και δικηγόρους θα επιβαρύνει επιπλέον τους δικαιούχους

Nα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να πάρουν, επιτέλους, τη σύνταξη που έχουν χρυσοπληρώσει καλεί τους συνταξιούχους η κυβέρνηση. Η διαβόητη ιδέα του υπουργού Εργασίας, να εκχωρήσει την έκδοση συντάξεων σε ιδιώτες, αποκαλύφθηκε ότι θα οδηγήσει σε ένα πρόσθετο «χαράτσι» για τους απόμαχους της ζωής, που ήδη έχουν καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εισφορές δεκαετιών.

Με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης να ανέρχονται σε 450.000, ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε την περασμένη Κυριακή τη συμμετοχή πιστοποιημένων ιδιωτών, λογιστών και δικηγόρων για την εκκαθάριση του τεράστιου στοκ, που έχει ως συνέπεια οι καθυστερήσεις να φτάνουν τα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα και όσο αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες αυτής της εξαγγελίας πληθύνονται τα ερωτήματα και οι ανησυχίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, το κόστος για την αμοιβή των ιδιωτών θα μετακυλιστεί στους συνταξιούχους. Ειδικότερα, απαντώντας σε δημοσιεύματα, κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι «η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης», επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι, αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λύση του προβλήματος, θα προκαλέσει μια πρόσθετη δαπάνη, που οδηγεί σε de facto μείωση συντάξεων! Ακόμα πιο εξωφρενικό είναι το σενάριο που κάνει λόγο για διαφορετικό… τιμοκατάλογο για την έκδοση μιας σύνταξης, αναλόγως της πολυπλοκότητας της κάθε περίπτωσης. Ειδικότερα, όσοι είχαν την ατυχία να είναι ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός Ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Δημόσιο κ.λπ.), και για τους οποίους οι συντάξεις εκδίδονται με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών, ενδέχεται να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από όσους «τυχερούς» έχουν ένσημα μόνο από ένα Ταμείο.

Το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε να πει ότι «οι συνταξιούχοι, ούτως ή άλλως, θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους», ενώ σε διαδοχικές συνεντεύξεις του ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνεται της απόφασης για τη συμμετοχή ιδιωτών, την ώρα που ξορκίζει ως το απόλυτο κακό την πρόσληψη προσωπικού για την εκκαθάριση των αιτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το θέμα απασχόλησε κοινή συνεδρίαση των δύο ομοσπονδιών εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), που αποφάσισαν να προσφύγουν σε κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο και να προχωρήσουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα σε 48ωρη απεργία, καθώς η εξαγγελία προσκρούει, μεταξύ άλλων, και στο Σύνταγμα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι μόλις 35.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Μαρτίου, καθώς οι εκτιμήσεις για όσους τη δικαιούνται ανεβάζουν τον σχετικό αριθμό στις 100.000.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα δοθεί παράταση, καθώς στόχος παραμένει η καταβολή των προκαταβολών και των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ στα τέλη Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα