Δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφη του ΕΚΑΣ σε συνταξιουχο

Δικαστική απόφαση-σταθμός ανοίγει δρόμο για διεκδίκηση των περικοπών και αναδρομικά

Νέο γύρο διεκδικήσεων ανοίγει για χαμηλοσυνταξιούχους δικαστική απόφαση-σταθμός που στρέφεται κατά της περικοπής του ΕΚΑΣ. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε συνταξιούχο ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς έκρινε παράνομη τη μείωση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από 230 ευρώ στα 86 ευρώ, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Σε απόφαση που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και αποφάνθηκε ότι ο προσφεύγων δικαιούται να λάβει τη διαφορά ΕΚΑΣ από 1ης Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, το συνολικό ποσό των 1.725 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Εύλογα κρίνει το δικαστήριο ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν έως την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019, σε συνδυασμό με τα αντισταθμιστικά οφέλη που δόθηκαν, είχαν ως συνέπεια στην τσέπη των συνταξιούχων να καταλήγουν ποσά που στερούνται λογικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είχε καταθέσει ένσταση στο Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών στο οποίο υπάγεται, που όμως δεν έγινε δεκτή.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να μην αναγκαστούν αυτοί να προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θεσπίστηκε με νόμο το 1996 και μπήκε στο στόχαστρο της τρόικας ήδη από το 1ο Μνημόνιο του 2010, καθώς ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη προέβλεπε την κατάργησή του το 2015, η οποία μόνο καθυστέρησε, για να έρθει το οριστικό τέλος το 2019.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα