Πράσινο φως για το Ελληνικό, απέρριψε τις ενστάσεις το ΣτΕ

Η Ολομέλεια αποφάσισε ότι ισχύει η ΚΥΑ που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους περιβαλλοντικούς όρους

Ένα ακόμα βήμα για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό συνιστά μια νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, βάζοντας τέλος και με τη βούλα σε ακόμα μία δικαστική εκκρεμότητα του έργου.

Το ΣτΕ, με την απόφαση της Ολομέλειάς του, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν μεταβίβασης των κοινόχρηστων χώρων στη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικών φορέων, κρίνοντας πως η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ουδέποτε θα αποκτήσει κυριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, ο δε Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων κατά τον νόμο διοικείται κατά πλειοψηφία από τους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.

Παράλληλα, το δικαστήριο θεώρησε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πληροί όλα τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων. Η νέα απόφαση έρχεται να προστεθεί σε σειρά αιτήσεων ακύρωσης από τρίτους, που έχουν απορριφθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Lamda Development προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, συνολικού ύψους περίπου 1,16 δισ. ευρώ. Ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά α) τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου (Φάση Α’), συνολικού ύψους 542.000.000 ευρώ, και β) τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγίου Κοσμά, συνολικού ύψους 622.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, η χρηματοδότηση των έργων, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, να προέρχεται από ίδια κεφάλαια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα