Το ΕΝΔΙΣΥ ενημερώνει τον Χατζηδάκη ότι ο 2ος επανυπολογισμός βασίζεται στην πρώτη εσφαλμένη καταμέτρηση

Λάθος στο λάθος με τις συντάξεις!

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μέσω της οποίας τον ενημερώνει για το τεράστιο πρόβλημα με τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων και τον καλεί να το διορθώσει άμεσα, απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Το θέμα που είχε αναδείξει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 26 Φεβρουαρίου 2021 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 278.000.000 ευρώ σε περίπου 600.000 συνταξιούχους και έως το 2023 οι απώλειες θα φτάσουν τα 576.000.000 ευρώ. Συνεπάγεται ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του νόμου 4670 για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης είναι «στον αέρα», καθώς ο δεύτερος επανυπολογισμός θα βασιστεί στον πρώτο επανυπολογισμό, που όπως φαίνεται έγινε στο πόδι.

Ο πρώτος επανυπολογισμός των συντάξεων, κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387 του 2016), που έγινε το 2019, όπως έχει ήδη καταγγείλει από τότε το ΕΝΔΙΣΥ, για περίπου 600.000 συνταξιούχους, είτε έχει γίνει με λάθος τρόπο είτε δεν έγινε καθόλου.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όπου διαπιστώνεται αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 είναι χαμηλότερες από όσους βγήκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει αυτή να ισοφαριστεί μέσω αυξήσεων σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός μεν αυτοί οι απόμαχοι της εργασίας να λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται, περίπου 80 ευρώ τον μήνα έκαστος, αφετέρου δε να είναι δεδομένο πως και ο δεύτερος επανυπολογισμός για την εφαρμογή του νόμου 4670 του 2020 θα οδηγήσει σε μικρότερες συντάξεις από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει ασχοληθεί επί τρεις μήνες με το ζήτημα αυτό και την ίδια στιγμή υπόσχεται να προχωρήσει στον επανυπολογισμό του νόμου 4670 με λάθος στοιχεία. Πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα τον αφήσουμε να διαλύσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση όπως διέλυσε τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή και τη ΛΑΡΚΟ».

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι «μετά από μελέτες και διαπιστώσεις του Δικτύου σάς ενημερώνουμε ότι σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, που ανέρχονται περίπου σε 600.000, κατά τους υπολογισμούς μας δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα παρακάτω για τον επανυπολογισμό:

Α) Δεν έχει υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Δεν έχει υπολογιστεί η παράλληλη ασφάλιση όσων δεν είχαν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της σύνταξής τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ο νόμος 4387/2016 τη συμπεριλαμβάνει ως προς τον επανυπολογισμό.

Δ) Συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Στις παραπάνω περιπτώσεις όμως έχουν κρατηθεί εισφορές». Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που φέρνει στο φως το ΕΝΔΙΣΥ, σύμφωνα με το οποίο συνταξιούχος με 36,89 έτη ασφάλισης με βάση το ενημερωτικό του σημείωμα παίρνει μετά τον λανθασμένο επανυπολογισμό της σύνταξής του 1.274,03 ευρώ. Όμως, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να λαμβάνει 1.396,19 ευρώ!

Επομένως, λανθασμένος θα είναι και ο δεύτερος επανυπολογισμός για την εφαρμογή του ν. 4670 και ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, αντί να έχει προσωπική διαφορά 722,32 ευρώ, θα έχει προσωπική διαφορά μόλις 24,66 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα