Πετσόκοψαν 80 έως 230 € από 50.000 επικουρικές!

Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει παράνομες μειώσεις από λάθος υπολογισμό που δεν προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου

Άλλη μία περίπτωση κάκιστης εφαρμογής των ασφαλιστικών νόμων που έχει ως συνέπεια παράνομες μειώσεις στις συντάξεις φέρνει στο φως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Αυτή τη φορά το «λάθος» εντοπίζεται στις επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και τον νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα 50.000 συνταξιούχοι να υφίστανται μειώσεις από 80 έως 230 ευρώ τον μήνα, που όμως δεν προκύπτουν από τον νόμο!

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ απονέμει με λάθος υπολογισμό τις μειωμένες επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αναπηρικές συντάξεις κάτω από 80% διαπιστωμένης αναπηρίας. Οπως επισημαίνεται, με τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου θεσπίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης. Για τις κύριες συντάξεις ο νέος τρόπος αφορούσε αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονταν μετά τις 13/5/2016, ενώ για τις επικουρικές, ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορούσε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015.

Ο νόμος όριζε ότι για τις κύριες συντάξεις προβλέφθηκε μείωση έως 30% της εθνικής μόνο και όχι της ανταποδοτικής σύνταξης, σε περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, δηλαδή σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ορίστηκε ότι το ύψος της καθορίζεται από το άθροισμα δύο τμημάτων: α) το τμήμα σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2014, το οποίο υπολογίζεται με βάση συντελεστή αναπλήρωσης που για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45 επί των συντάξιμων αποδοχών, β) το τμήμα σύνταξης από 1/1/2015 και εφεξής, που υπολογίζεται με βάση μαθηματικό τύπο στον οποίο λαμβάνεται υπόψη η ηλικία συνταξιοδότησης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι από καμία διάταξη δεν προβλέφθηκε μείωση του ποσού της επικουρικής σύνταξης, όταν απονέμεται μειωμένη σύνταξη γήρατος, δηλαδή σύνταξη σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό χαμηλότερο του 80%. Ωστόσο κατά την απονομή των μειωμένων επικουρικών ή επικουρικών αναπηρίας με ποσοστό μικρότερο του 80% επιβάλλεται μείωση που στην πρώτη περίπτωση φτάνει έως το 30%, ενώ στη δεύτερη έως το 50%!

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ «η επιβαλλόμενη μείωση που είναι συμβατή με την κοινωνικοασφαλιστική μας ιστορία αλλά και τη θεωρητική προσέγγιση του περιορισμού της απονεμόμενης παροχής, όταν αυτή λαμβάνει χώρα σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο αυτού της βαριάς αναπηρίας, ενώ στην κύρια σύνταξη ευρίσκει έρεισμα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στην επικουρική σύνταξη πραγματοποιείται προεχόντως λόγω μιας κοινωνικοασφαλιστικής πρακτικής του παρελθόντος, όμως από την 1/1/2015 τέτοια ρύθμιση δεν προβλέπεται». Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά να διορθωθούν άμεσα οι συγκεκριμένες απονομές συντάξεων, μειωμένων επικουρικών, καθώς και των επικουρικών με αναπηρία έως 80%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα