Επτά εισηγμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έβαλαν θετικό πρόσημο το 2020, έχοντας ισχυρή ρευστότητα

ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ δεν επηρεάστηκαν από την κάθετη πτώση της κατανάλωσης λόγω πανδημίας

Οι μεγάλοι κερδισμένοι για το 2020, τη χρονιά του γενικευμένου lockdown λόγω της πανδημίας, ήταν οι επτά εταιρίες κοινής ωφέλειας (utilities), οι οποίες δεν επηρεάστηκαν από την κάθετη πτώση της κατανάλωσης και τη βαθιά ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία. Αντίθετα, έδειξαν κερδοφορία και ανθεκτικότητα απέναντι στην οικονομική λαίλαπα που έπληξε τους πολίτες της χώρας.

Οι εταιρίες κοινής ωφέλειας αναπτύσσονται με σταθερό ρυθμό ετησίως, αφού από τις υπηρεσίες τους εξαρτώνται εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και η διακίνηση του εμπορίου, καθώς είναι ανελαστικές οι δαπάνες των υπηρεσιών τους.

Γενικότερα, οι εταιρίες κοινής ωφέλειας θεωρούνται από το ευρύ επενδυτικό κοινό μάλλον αμυντικές χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, καθώς πιστεύεται ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες αντιμετωπίζουν σχετικά μικρότερους κινδύνους σε σύγκριση με πολλούς άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Αν και αυτό δεν είναι πάντοτε σωστό, οι συγκεκριμένες εταιρίες διακρίνονται συχνά για την ισχυρή ρευστότητα και την ισχυρή ανελαστικότητα της ζήτησης που παρουσιάζουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους (π.χ. νερό, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες).

Επίσης, χαρακτηριστικό των utilities είναι τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια, μέσω των οποίων προσδοκούν να αυξήσουν τον όγκο των εργασιών τους και τα κέρδη που προσφέρουν στους μετόχους τους.

Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις αυτές αποτελούν πρόκριμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας (λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια) αλλά και της «πράσινης» ανάπτυξης (ενέργεια, υδάτινοι πόροι).

Τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης για τις εταιρίες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξαν ότι οι έξι από τις επτά εταιρίες του κλάδου που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Xρηματιστήριο σημείωσαν κέρδη το 2020 (πλην της ΕΥΔΑΠ λόγω έκτακτων αρνητικών αποτελεσμάτων) και, επίσης, οι έξι (πλην της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο επέστρεψε πέρσι σε θετικό αποτέλεσμα έπειτα από χρόνια) θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

Οι μερισματικές αποδόσεις αρχίζουν από το 1,9% του ΟΛΠ και φτάνουν έως το 4,59% της ΕΥΑΘ, το 5,13% του ΟΛΘ και το 5,19% της ΕΥΔΑΠ. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,93%, ωστόσο οι μέτοχοι του οργανισμού θα λάβουν εκτάκτως επιπλέον ποσό μετρητών, ως αποτέλεσμα της περσινής πώλησης θυγατρικής του ομίλου στη Ρουμανία.

Την πιο «συντηρητική» πολιτική χρηματικών διανομών ακολουθεί ο ΟΛΠ, καθώς αποφάσισε να μοιράσει μόνο το 38% των καθαρών κερδών του έναντι, π.χ., του 71% του ΟΛΘ και του 87% του ΟΤΕ.

Από τις επτά εταιρίες οι πέντε (ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ) έκλεισαν το 2020 με θετικό καθαρό ταμείο (net cash, διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεών τους), ενώ ο ΟΤΕ διακρίνεται για την πολύ ισχυρή ρευστότητα.

Στο συγκεκριμένο μέτωπο τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται σημαντικά στην περίπτωση της ΔEΗ, καθώς υπήρχαν σοβαρά ζητήματα ρευστότητας έως το 2019.

Ειδικότερα, το 2020 έκλεισε με θετικό καθαρό ταμείο 462.500.000 για την ΕΥΔΑΠ, -81.900.000 για την ΕΥΑΘ, 60.800.000 για τον ΟΛΠ και 105.100.000 για τον ΟΛΘ. Με εξαίρεση τη ΔEΗ, καμία από τις προαναφερόμενες εισηγμένες δεν διαπραγματεύεται με δείκτη P/E ανώτερο του 20. Επίσης, υπάρχουν μετοχές που διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική αξία τους (ίδια κεφάλαια), όπως, π.χ., η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα