Κομβικές αλλαγές στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ.

Ακριβώς 18 χρόνια (30 Mαΐου 2003) μετά τη συμφωνία εξαγοράς των ΕΛ.ΠΕ. από την τότε Petrola της οικογένειας Λάτση οι δύο πλευρές, Paneuropean του ομίλου Λάτση και Δημόσιο, δίνουν ξανά τα χέρια αλλά πάνω σε μια νέα βάση, αυτή του νόμου 4706/2020 για την εταιρική διακυβέρνηση, που ψηφίστηκε πέρσι, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από φέτος και συγκεκριμένα από τις 17 Ιουλίου.

Κομβική αλλαγή το γεγονός ότι το Δημόσιο παύει πλέον να διορίζει την πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., δηλαδή τα επτά από τα 13, όπως συνέβαινε έως σήμερα. Από τις 30 Ιουνίου και έπειτα, οπότε θα συγκληθεί η τακτική γενική συνέλευση του ομίλου, όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα προτείνονται και θα ψηφίζονται από τους μετόχους. Δηλαδή από το 47%, που ελέγχεται από την Paneuropean, από το 35,5% που ελέγχεται από το Δημόσιο καθώς και από τους μικρομετόχους, καθώς το υπόλοιπο 17,5% είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο παύει να έχει κυρίαρχο ρόλο για την τοποθέτηση της πλειονότητας των προσώπων στο Δ.Σ. Στο εξής θα είναι οι μέτοχοι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, δίχως να αποκλείεται, φυσικά, να υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση ένα είδος συνεννόησης για τις θέσεις-κλειδιά. Τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρίας που ενέκρινε το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. τη Μεγάλη Πέμπτη καλείται τώρα να εγκρίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της 20ής Μαΐου, προκειμένου η τακτική, αυτή της 30ής Ιουνίου, να ψηφίσει τη νέα διοίκηση.

Τα παραπάνω αποκάλυψαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, ο όμιλος έχει καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο επενδύσεων της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ, με ιδιωτικά κεφάλαια.

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και τις αντιδράσεις του συνόλου των σωματείων στις επικείμενες αλλαγές, ο κ. Σιάμισιης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, ενώ τόνισε ότι οι εσωτερικές αλλαγές στον όμιλο δεν επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, οι οποίοι προφανώς και επιθυμούν μια εταιρία που μετασχηματίζεται και αποδυναμώνεται έναντι μιας εταιρίας που μελλοντικά και εν όψει της ενεργειακής μετάβασης, εάν δεν αλλάξει, είτε θα προσκρούσει σε τοίχο είτε θα φθίνει σταδιακά.

Οσον αφορά τη νέα διάρθρωση του ομίλου, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δραστηριότητες στις ΑΠΕ και τις έρευνες υδρογονανθράκων, που, όπως είπε, είναι ξεχωριστές εταιρίες, θυγατρικές κατά 100% των ΕΛ.ΠΕ., κάτω από τις οποίες είναι κρεμασμένα στις μεν ΑΠΕ καθένα από τα έργα που προωθεί ο όμιλος ως ξεχωριστή εταιρία και καθεμιά από τις παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει για έρευνα υδρογονανθράκων.

Ο κ. Σιάμισιης είπε ότι βασικός στόχος του σχεδίου «Vision 2020-2025», που στηρίζεται σε πέντε άξονες, είναι η απεξάρτηση του ομίλου από τα περιθώρια διύλισης και την πορεία του δολαρίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030, με στόχο τον μηδενισμό τους έως το 2050.

Αναλυτικά οι πέντε πυλώνες του «Vision 2020-2025» είναι οι εξής:

  1. Μείωση ρύπων CO2 και καύσιμα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, η εισηγμένη έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υγρά καύσιμα δεν θα εξαφανιστούν στην επόμενη δεκαετία, παρά τη στροφή προς τις καθαρές ΑΠΕ, και ως προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων αλλά και σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2.

2. Ανάπτυξη ΑΠΕ – ενεργειακός μετασχηματισμός

Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει τη συνέχιση του ομίλου στην ανάπτυξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ηδη διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα 1,2-1,3 GW, ενώ η εταιρία ετοιμάζει κι επενδύσεις στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

3. Εταιρική δομή

Ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για την ανάγκη εταιρικού μετασχηματισμού, με ξεκάθαρες εταιρίες και ιδίως αυτή των ΑΠΕ, προκειμένου να βρίσκει πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της σύστασης εταιρίας συμμετοχών με τη μεταβίβαση των μετοχών της εισηγμένης ΕΛ.ΠΕ., στην οποία θα υπάρχουν από κάτω οι θυγατρικές εταιρίες με ξεκάθαρο τρόπο.

4. Εταιρική διακυβέρνηση

Οι αλλαγές στο καταστατικό και η μείωση των μελών του Δ.Σ. από 13 σε 11, όπως και άλλες μεταβολές εσωτερικές, αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων ESG, είπε ο κ. Σιάμισιης, αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου οργανισμού.

5. Αλλαγή branding

Ο διευθύνων σύμβουλος γνωστοποίησε και την πρόθεση της διοίκησης να αλλάξει το branding, δηλαδή την ονομασία του ομίλου, εν όψει του ενεργειακού μετασχηματισμού του.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα