«Καμπανάκι» από Ε.Ε. για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανησυχούν Ρέγκλινγκ και Κοστέλο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων. Θα μας στοιχίσουν οι πιθανές καθυστερήσεις!

Μπορεί η Ελλάδα να έσπευσε να καταθέσει δεύτερη από όλες τις χώρες της Ευρώπης το σχέδιό της για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στη χώρα μας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χτύπησαν «καμπανάκι» όσον αφορά τους ελληνικούς χειρισμούς.

Το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί μετά τα μέσα Ιουλίου, όμως τόσο ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Οικονομικών της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, γνωστός στη χώρα μας από τη συμμετοχή του στην τρόικα, υπογράμμισαν εμφατικά ότι το «κλειδί» για την ελληνική οικονομία είναι η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά και ο τρόπος αξιοποίησής τους.

Γνωρίζοντας τα ελληνικά δεδομένα από πρώτο χέρι, φαίνεται ότι εκφράζουν εμμέσως τις ανησυχίες τους για τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, που, αν δεν ολοκληρωθούν στην ώρα τους, θα οδηγήσουν σε απώλεια των πόρων, ακόμα και σε επιστροφή χρημάτων στην Κομισιόν. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει πως το σύνολο των έργων και των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ένα διάστημα οκτώ μηνών (έως τον Αύγουστο του 2026) για να «τρέξει» τις καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «εκρηκτικές» προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, βασισμένη στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο απευκταίο σενάριο απώλειάς τους, η χώρα θα κινδυνεύσει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό και, επίσης, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους νέους στόχους που θα επιβάλουν οι δανειστές μετά το 2023. Με βάση αυτή την ανησυχία, η κατάσταση δεν αποκλείεται να θυμίζει το… 2010, όταν η χώρα έσπευδε να δανειστεί από το ΔΝΤ, με ισχυρά και καταστροφικά Μνημόνια από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει αυξημένη προκαταβολή από τους πόρους του Ταμείου, πάνω από τα 4 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα