Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την εστίαση

Η χρηματοδότηση είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετη και φτάνει έως 100.000 ευρώ. Άμεση εκταμίευση μετά την έγκριση

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Η στιγμή που περίμεναν χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης έφτασε. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση της αγοράς πρώτων υλών ανοίγει σήμερα το πρωί στις 10. Η χρηματοδότηση είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετη και μπορεί να φτάσει έως και 100.000 ευρώ. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

Οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%, ενώ συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης φτάνει τα 330.000.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1η Απριλίου 2021 και η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31/12/2021.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του προγράμματος, που δημοσιεύτηκε χθες στη Δι@ύγεια, τα 280.000.000 ευρώ από τα 330.000.000 θα διατεθούν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 50.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό δύναται να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων χρηματοδότησης. Στη δράση μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιχειρήσεις εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ: 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, 56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, 56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης και 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, θα πρέπει να δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31/12/2020, να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία, να είναι υπόχρεες υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2020 ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019, αλλά και να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές ή και επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα