Ποιοι τίτλοι… κατοχυρώνουν ιδιοκτησίες σε δασική έκταση

Νέα διάταξη αλλάζει τα δεδομένα για αμφισβητούμενα ακίνητα σε δάση

Του Βασ. Παπακωνσταντόπουλου

Διάταξη για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος, που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, φέρνει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας, στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα, που κατατέθηκε ήδη στο Κοινοβούλιο και θα ξεκινήσει να συζητείται αύριο, θα ενσωματωθεί ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η διάταξη θα προβλέπει ότι, όπου δεν τεκμαίρεται η κυριότητα του Δημοσίου επί δασικών εκτάσεων, το πρόβλημα θα επιλύεται υπέρ του ιδιοκτήτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να προσκομίσει ο ιδιοκτήτης τίτλους που ανάγονται στην 20ετία και έχουν μετεγγραφεί τουλάχιστον μία φορά. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε όσους δεν έχουν προχωρήσει ποτέ σε μετεγγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας τους να το πράξουν ακόμα και τώρα.

Το πρόβλημα αφορά αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπου δεν ισχύει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά, το Ελληνικό Δημόσιο εγείρει μέσω των δασικών χαρτών αξιώσεις σε πλήθος εκτάσεων. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες εκτάσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων, προκειμένου να διορθωθούν στους χάρτες όλα τα πρόδηλα σφάλματα (λάθη της διοίκησης) από τις δασικές υπηρεσίες.

Ήδη, η προθεσμία έχει παραταθεί κατά 6 μήνες (μέχρι Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, ανάλογα με το πότε έγινε η ανάρτηση στην κάθε περιοχή). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διόρθωση των σφαλμάτων, όπως οι περιπτώσεις των ασπάλαθων και της φρυγανικής βλάστησης, ενώ έχουν συσταθεί περίπου οι μισές επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα