Ο Σταϊκούρας εκλιπαρεί τους τραπεζίτες να δώσουν δάνεια σε μικρομεσαίους

Συνεχίζουν την ανάλγητη στάση έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι τράπεζες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νέας τηλεδιάσκεψης που είχαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τους παραγωγικούς φορείς, επέμειναν στην άποψη ότι τα δάνεια των 12,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια. Σημειώνεται πως απορρίπτονται οι αιτήσεις δανείων από οκτώ στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν σχεδόν 25.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 840.000 ΑΦΜ σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τραπεζικά στελέχη τόνισαν στην τηλεδιάσκεψη πως δεν είναι διατεθειμένα να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, σε περίπτωση που χορηγηθούν δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν θα έχουν θετικά οικονομικά στοιχεία, ενώ ανέφεραν πως ακόμα και το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει αυτά τα δάνεια στην Κομισιόν τα επόμενα χρόνια. Η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί προ 15 ημερών έρχεται μετά την έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν, με αστερίσκους για τον τρόπο διοχέτευσης των ευρωπαϊκών δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία. Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν σε ποσοστό 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 20% από συμμετοχή των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από δανεισμό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες, οι οποίες και θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την επιλογή των επιχειρήσεων που θα λάβουν τα δάνεια.

Η στάση των τραπεζών στην πράξη τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, καθώς στόχος του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι μεγάλες εταιρίες διαθέτουν, ούτως ή άλλως, πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τόνισαν πως δεν πρόκειται να δοθούν κεφάλαια κίνησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το τραπεζικό σύστημα πρέπει και οφείλει και αυτό να συμμετέχει σε ένα μέρος του πιστωτικού κινδύνου για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν αξιόλογα επενδυτικά προγράμματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μιχαλος, ο οποίος τόνισε σε ομιλία του ότι «θα πρέπει να αναπτύξουν και το συμβουλευτικό τους ρόλο ώστε να βοηθήσουν μικρές επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές ιδέες σε χρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα. Στα πλαίσιο αυτό θα πρέπει επαναξιολογηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων και να εντοπιστούν περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα