Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ αποκλειστικά για επιχειρήσεις

Με προϋπολογισμό 450.000.000 ευρώ θα «τρέξει» τον Σεπτέμβριο

Του Βασ. Παπακωνσταντόπουλου

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για επιχειρήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με συνολικό προϋπολογισμό 450.000.000 ευρώ, το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» τον Σεπτέμβριο, με διακριτές διαδικασίες για τις πολύ μικρές, τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τις κατοικίες, που αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές Οκτωβρίου, και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να ρίξει στην αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ από το φθινόπωρο και μετά.

Το κονδύλι των 450.000.000 ευρώ περιλαμβάνεται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι με τα εν λόγω κεφάλαια θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις. Το «Εξοικονομώ» θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Όπως εξήγησε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του υπουργείου Τουρισμού για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, η δράση περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα. Το πρώτο αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα, και το δεύτερο την προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιριών, το μέτρο αυτό συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των διαδικασιών τους, σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο ΕΣΕΚ και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του οδηγού του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών.

Οι αιτήσεις των νοικοκυριών θα αξιολογούνται με ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα