Κορονοχρέη: Ρύθμιση σε 36 δόσεις χωρίς τόκο!

Αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές 2,26 δισ. €. κατά την πανδημία. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα μπορούν να αποπληρώσουν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Τη ρύθμιση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, με την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, κατά την οποία «κλείδωσε» η συμφωνία για τη διευθέτηση των οφειλών της πανδημίας προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Η νέα ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές. Μάλιστα, αφορά 826.435 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που άφησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την Εφορία, ύψους 2,26 δισ. ευρώ, και χαρακτηρίζονται πληγέντες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση αφορά:

• 134.455 επιχειρήσεις,
• 392.785 ελεύθεροι και
• 299.195 φυσικά πρόσωπα

Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων. Συγκεκριμένα:

• Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
• Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους είχε τεθεί σε αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
• Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Πάγια ρύθμιση

Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 24 ή 48 δόσεις.

Στην πάγια ρύθμιση εντάσσονται, μεταξύ άλλων:

• οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής οφειλές ή δόσεις οφειλών,
• οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής και
• οι οφειλές που μετά την 1/11/2019 και μέχρι και τις 25/02/2020 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει τη τακτοποίηση οφειλών από 2 έως 48 δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές οφειλές. Συγκεκριμένα:
• Από 2 έως 48, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές οφειλές.
• Από 2 έως 24 για όλες τις υπόλοιπες οφειλές.

Οφειλές βεβαιωμένες υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου δύναται να ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων που καθορίζεται από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 48 μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης (30 ευρώ). Βεβαίως, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει την αποπληρωμή σε λιγότερες των 24 μηνιαίες δόσεις.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα