Νέα ρύθμιση: Σε 72 δόσεις τα κορονοχρέη στα Ταμεία!

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν, 50 ευρώ η ελάχιστη δόση

Τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας, κατά τα πρότυπα της ανάλογης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές οφειλές, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως και 72 δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021, ενώ δίνεται και η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα.

Στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Ιουλίου 2021 και αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ΚΑΔ που θα οριστούν σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση της ρύθμισης είναι τα 50 ευρώ, ενώ εάν οι δόσεις είναι από 37 έως 72 η ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Δηλαδή, το κράτος «τιμωρεί» τους πολίτες τους οποίους υποχρέωσε είτε να κλείσουν είτε να υπολειτουργούν λόγω της πανδημίας. Ο οφειλέτης θα μπορεί, άτοκα και ανά πάσα στιγμή, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως και την 31η Ιανουαρίου του 2022.

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, ενώ αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επίσης, αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δυο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα