Τα κριτήρια αξιολόγησης για το νέο «Εξοικονομώ»

Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα και ποιες κατοικίες θα είναι επιλέξιμες

Του Β. Παπακωνσταντόπουλου

Κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και αξιολόγηση των αιτήσεων, βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, προβλέπει το νέο «Εξοικονομώ». Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται από 40% έως και 75% (ανάλογα με το εισόδημα) και το υπόλοιπο της συμμετοχής θα μπορεί να καλύπτεται και μέσω δανεισμού.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για έναν μήνα και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632.000.000 ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38%, συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος (50.000 κατοικίες έναντι 37.000 στο προηγούμενο «Εξοικονομώ»).

Στο πλαίσιο αυτό, η κατανομή των κονδυλίων θα γίνεται ανά περιφερειακή ενότητα (νομός) και όχι ανά περιφέρεια, όπως γινόταν στο παρελθόν, ενώ δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

«Για να κάνουμε δικαιότερο και αποδοτικότερο το πρόγραμμα, καταργούμε τη χρονική  ιεράρχηση των αιτήσεων και θεσπίζουμε ενεργειακά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος. Οπως είπε, δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100.000.000 ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις. Με το νέο «Εξοικονομώ» αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Όσοι έχουν δικαίωμα σε ακίνητο και το ενοικιάζουν, θα πρέπει αυτό να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση, ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες. Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το κόστος της οποίας θα επιδοτείται.

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους:

α) Να υφίστανται νόμιμα.

β) Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

γ) Να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και να ιδιοκατοικούνται.

δ) Να έχουν καταταχθεί βάσει του Α’ πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ’.

ε) Να έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητά τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα