Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Αλαλούμ με τα «κουρεμένα» ενοίκια για τους ιδιοκτήτες

Αποζημιώσεις πολλών ταχυτήτων, καθώς άλλη ελάφρυνση θα δουν για το μίσθωμα του Οκτωβρίου και άλλη για τον Νοέμβριο

Δεν έχει τέλος το αλαλούμ που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο με το θέμα των ενοικίων, αφού ένας ιδιοκτήτης άλλη ελάφρυνση θα δει για το μίσθωμα Οκτωβρίου και άλλη για τον Νοέμβριο!

Όσοι ιδιοκτήτες πήραν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% τον Οκτώβριο θα πάρουν αποζημίωση από το κράτος το 30% του ποσού που δεν εισέπραξαν. Αυτό το ποσό δεν θα το πάρουν στο χέρι, αλλά θα συμψηφιστεί με δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος. Αντιθέτως, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όσοι πληρωθούν μειωμένα ενοίκια τον Νοέμβριο θα πάρουν σε μετρητά το 50% του ποσού που δεν εισέπραξαν.

Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης παίρνει ενοίκιο 1.000 ευρώ τον μήνα. Τον Οκτώβριο πληρώθηκε τα 600 ευρώ και άλλα τόσα τον Νοέμβριο. Συνολικά έχασε 800 ευρώ. Για τον Οκτώβριο θα πάρει αποζημίωση το 30% των 400 ευρώ που δεν εισέπραξε, δηλαδή 120 ευρώ. Αυτό το ποσό δεν θα του καταβληθεί, αλλά θα συμψηφιστεί με δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος. Όμως για τον Νοέμβριο ο ίδιος ιδιοκτήτης για το ίδιο ακίνητο θα πάρει στο χέρι 200 ευρώ (το 50% του 400 ευρώ που δεν εισέπραξε), με τις πρώτες καταβολές να γίνονται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν οκτώ μήνες για να αλλάξει το υπουργείο ένα πλαίσιο που ακόμα έχει προβλήματα, αφού υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες που περιμένουν τις αποζημιώσεις του κράτους! Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και την εθελοντική μείωση ενοικίου που απέτυχε σαν μέτρο, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Μέσα στον Οκτώβριο έγινε ο συμψηφισμός των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες με τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι όσοι διαπίστωσαν ότι είτε δεν έχει συμψηφιστεί το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνταν είτε ότι δεν τους δόθηκε για συμψηφισμό ούτε… ευρώ. Δηλαδή αναγκάζουν τον κόσμο να βάλει ακόμα μια φορά πλάτη στην κρίση, αλλά την ίδια ώρα το σύστημα παρουσιάζει προβλήματα και λάθη πέρα από τις παραλείψεις ορισμένων ιδιοκτητών.

Τις ερχόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα στείλει ειδοποιήσεις σε 200.000 ιδιοκτήτες που βρέθηκε ότι είχαν κάνει λάθη και παραλείψεις στις δηλώσεις για τη φοροελάφρυνση από τα μειωμένα ενοίκια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ