13|07|2020

Ανάσα 600 δισ. από τη Λαγκάρντ, μέσω του προγράμματος εξαγοράς ομολόγων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Αυξάνει στο 1,35 τρισ. το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Υπό τον φόβο μιας -άνευ προηγουμένου- γενικευμένης ύφεσης, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 8,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες την αύξηση των κονδυλίων για έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (πρόγραμμα PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, με το συνολικό κονδύλι πλέον να ανέρχεται στο 1,35 τρισ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, «η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ευελιξία

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει «να διενεργεί τις αγορές με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες». Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε και την επέκταση του χρονικού ορίζοντα για τις αγορές, στο πλαίσιο του PEPP, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021.

Επίσης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσισαν ότι τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα επανεπενδύονται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετακύλιση του χαρτοφυλακίου (του PEPP) θα γίνει για να αποφευχθεί πιθανή παρεμβολή με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα συνεχιστούν με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισ. ευρώ, που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του, και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα επιτόκια, από την ΕΚΤ έγινε γνωστό ότι «το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50%, αντιστοίχως».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βεντέτα του Μαξίμου με τον Μαρινάκη

Η αιφνιδιαστική κίνηση του ιδιοκτήτη της Αλτερ Εγκο Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει θεαματικά το μερίδιό του από την καμπάνια εκμαυλισμού των μέσων ενημέρωσης με...

Καταρρέει το αφήγημα περί δήθεν επιτελικού κράτους

Το αφήγημα της δημιουργίας ενός δήθεν αποτελεσματικού και σύγχρονου επιτελικού κράτους «ξηλώνουν» 384 συμβολαιογράφοι, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη...

Α.Π.: Εντολή εκκένωσης της Εσφιγμένου

Την εκκένωση των κτιρίων της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους που έχουν καταληφθεί από ζηλωτές αποφάσισε την Τετάρτη το πρωί ο Άρειος Πάγος, αφού...

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της Αγίας Σοφίας

Στο... κόκκινο η αγωνία για την Αγία Σοφία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσει στη...