13|07|2020

Δικαστική απόφαση: Οι εγγυητές δανείων δεν θα πληρώνουν τα σπασμένα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Το Ειρηνοδικείο Ιλίου δικαίωσε πολίτη διαγράφοντας 157.537,80 € και αφήνοντας υπόλοιπο χρέους ύψους 3.960 €

Aπόφαση-ανάσα για εγγυητή δανείου εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ιλίου, προχωρώντας στη διαγραφή χρέους ύψους άνω των 150.000 ευρώ!

Το δικαστήριο διέγραψε σχεδόν το σύνολο του χρέους που είχε δημιουργηθεί, αφού εξέτασε την οικονομική κατάσταση του αιτούντος -ο οποίος εκτός από προσωπικά δάνεια που είχε λάβει την περίοδο 2002-2003 είχε εγγυηθεί για δάνειο φιλικού του προσώπου κατά τα έτη 2010 και 2011- αλλά και τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στο σημείο να αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές!

Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθμ. 119/20 απόφαση που εκδόθηκε στη διαδικασία Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων και η οποία αφορούσε συνολικές οφειλές δανειολήπτη ύψους 161.497,80 ευρώ σε πέντε πιστωτικά ιδρύματα, το Ειρηνοδικείο προχώρησε στη διαγραφή συνολικά 157.537,80 ευρώ. Μάλιστα, για το υπόλοιπο χρέος, που ανέρχεται σε 3.960 ευρώ, το δικαστήριο προχώρησε σε ρύθμιση για τρία έτη με το ποσό της μηνιαίας δόσης να προσδιορίζεται σε 74,44 ευρώ.

Το σκεπτικό

Ο οφειλέτης υπήρξε εγγυητής σε δάνεια ύψους 114.360,75 ευρώ τρίτου προσώπου, για τα οποία ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι «η χορήγηση εγγύησης στη σύμβαση επιχειρηματικού δανείου δεν προσδίδει εμπορική ιδιότητα και κατ΄ επέκταση πτωχευτική ικανότητα στον αιτούντα, διότι δεν προκύπτει από οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο της διαδικασίας ότι παρείχε εγγύηση κατ΄ επάγγελμα, επ΄ αμοιβή ή άλλο όφελος εκμεταλλευόμενος την πίστη του και την οικονομική του ευρωστία».

Μάλιστα, αντιθέτως προκύπτει, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, ότι «είχε ζημία από τη χορήγηση της παραπάνω εγγύησης, καθ’ όσον εγγυήθηκε για ποσό μέχρι 60.000 ευρώ και λόγω μη αποπληρωμής της οφειλής από τον πρωτοφειλέτη ενέχεται για χρέος άνω των 100.000 ευρώ».

Το δικαστήριο έκρινε, παράλληλα, πως όταν ο αιτών μπήκε εγγυητής στα επίμαχα δάνεια είχε την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτά, ακόμα και στην περίπτωση που ο πρωτοφειλέτης αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις του. Όμως, στην πορεία η οικονομική κατάστασή του άλλαξε, καθώς η εταιρία στην οποία απασχολούνταν άρχισε να καθυστερεί την καταβολή του μισθού του, ενώ στη συνέχεια τον απέλυσε.

«Με τα εισοδήματα αυτά ο εγγυητής μπορούσε να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις ως πρωτοφειλέτης, ενώ δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο πρωτοφειλέτης της δανειακής σύμβασης στην οποία εγγυήθηκε θα βρισκόταν σε θέση να αδυνατεί να εξυπηρετήσει την εν λόγω δανειακή σύμβαση» σημειώνει η απόφαση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βεντέτα του Μαξίμου με τον Μαρινάκη

Η αιφνιδιαστική κίνηση του ιδιοκτήτη της Αλτερ Εγκο Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει θεαματικά το μερίδιό του από την καμπάνια εκμαυλισμού των μέσων ενημέρωσης με...

Καταρρέει το αφήγημα περί δήθεν επιτελικού κράτους

Το αφήγημα της δημιουργίας ενός δήθεν αποτελεσματικού και σύγχρονου επιτελικού κράτους «ξηλώνουν» 384 συμβολαιογράφοι, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη...

Α.Π.: Εντολή εκκένωσης της Εσφιγμένου

Την εκκένωση των κτιρίων της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους που έχουν καταληφθεί από ζηλωτές αποφάσισε την Τετάρτη το πρωί ο Άρειος Πάγος, αφού...

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της Αγίας Σοφίας

Στο... κόκκινο η αγωνία για την Αγία Σοφία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας είναι εξαιρετικά πιθανό να δώσει στη...