Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Μήνυση κατά του διοικητή του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Μηνυτήρια αναφορά από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατά του Χρήστου Χάλαρη, καθώς δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης

Στην κατάθεση μήνυσης κατά του διοικητή του e-ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά προχώρησε χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ). Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην καταβολή αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, ως απόρροια της απόφασης που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η μηνυτήρια αναφορά κατά του Χρήστου Χάλαρη για παράβαση καθήκοντος υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, καθώς το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση 1439/2020 του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης την οποία είχε ζητήσει ο διοικητής του ΕΦΚΑ καθ’ υπόδειξιν της κυβέρνησης.

Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι μετά τη δημοσίευση της εν λόγω απόφασης ο κ. Χάλαρης όφειλε να καταβάλει τα ποσά που οφείλονται στους συνταξιούχους «τα οποία προέρχονται τόσο από περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων όσο και από περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως 13/05/2016, ήτοι έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016».

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ κατηγορείται ότι, αντί να συμμορφωθεί, «αδράνησε επί μακρόν», με αποτέλεσμα τη νομοθέτηση από την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία θα καταβληθούν αναδρομικά μόνο για τα ποσά που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι μετά τη λήψη των αναδρομικών αυτών όποιες μελλοντικές διεκδικήσεις συνταξιούχων για αναδρομικά που προέρχονται από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα αποσβήνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΝΔΙΣΥ έχει καλέσει όσους συνταξιούχους δεν το έχουν πράξει μέχρι στιγμής να προχωρήσουν στην κατάθεση προσφυγών, ώστε να διεκδικήσουν εκ νέου το πλήρες ποσό των αναδρομικών που τους οφείλονται και όχι τα ψαλιδισμένα αναδρομικά που σκοπεύει να καταβάλει η κυβέρνηση εντός των επόμενων εβδομάδων. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της απαραίτητης τροπολογίας, ώστε να λάβουν αναδρομικά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ