27|05|2020

Οι πέντε αλλαγές για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Νέα εγκύκλιος προβλέπει πώς θα προσμετράται ο χρόνος πολλαπλής απασχόλησης πριν και μετά το 2017

Τις πέντε βασικές αλλαγές που φέρνει για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση ο πρόσφατος νόμος Βρούτση (ν. 4670/2020) στην αξιοποίηση του χρόνου πολλαπλής εργασίας πριν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς και τον υπολογισμό των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεών τους περιγράφει η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα νέα δεδομένα για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση είναι τα εξής:

1) Βάσει του νόμου, η παράλληλη ασφάλιση αναφέρεται στα χρονικά διαστήματα που έχουν διανυθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε δύο ή περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και για τα οποία έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

2) Μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και εφεξής, υφίσταται μόνο παράλληλη απασχόληση για τα χρονικά διαστήματα σε σχέση με τα οποία έχουν καταβληθεί περισσότερες της μιας ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Τα χρονικά διαστήματα αυτά θεωρούνται ενιαίος χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη.

Συγκεκριμένα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 υφίσταται μόνο η έννοια της παράλληλης απασχόλησης, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ περισσότερες της μιας ασφαλιστικές εισφορές για την εκ παραλλήλου άσκηση: α) μισθωτής εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες ή β) μισθωτής εργασίας και αυτοτελούς ή ελεύθερου επαγγέλματος ή αγροτικής απασχόλησης και γ) αυτοτελούς και ελεύθερου επαγγέλματος ή αγροτικού επαγγέλματος.

3) Προκειμένου για τη θεμελίωση αυτοτελούς συνταξιοδοτικού δικαιώματος το χρονικό διάστημα παράλληλης απασχόλησης που έχει διανυθεί στον ΕΦΚΑ μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 προσμετράται, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, στον ασφαλιστικό χρόνο ενός από τους ενταχθέντες στο Υπερταμείο φορείς, στον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Το δικαίωμα ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για απονομή κύριας σύνταξης.

4) Ο χρόνος ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στον ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (με τον οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα) λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

Για τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στον άλλο φορέα που δεν έχει ληφθεί υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, χορηγείται επιπλέον παροχή για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, η οποία υπολογίζεται με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα, επιπλέον εισφοράς.

5) Η επικουρική σύνταξη για όσους συνταξιοδοτούνται (ή έχουν υποβάλει αίτηση) από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: α) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 (υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υποβλήθηκαν σε εισφορές επικουρικής ασφάλισης επί τα έτη ασφάλισης) και β) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής, το οποίο υπολογίζεται με βάση το ύψος των συσσωρευμένων εισφορών στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου και το προσδόκιμο ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακοίνωση από Ι. Φιλιππάκη

Η εκτέλεση της κοινοβουλευτικής και νομικής σκευωρίας (και παρωδίας...) συνεχίζεται, κατά τον προφανή σχεδιασμό της, με την αποφασισθείσα κλήση μου να παραστώ ως ύποπτος...

«Με τα χρώματα της αθωότητας»: Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή παιδιών και εφήβων στη διαδικτυακή έκθεση εικαστικών τεχνών

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Τέχνη συνεχίζει να δημιουργεί και να ομορφαίνει τη ζωή μας. Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος,...

Ύβρεις Γιάννας Αγγελοπούλου και κατά του Καραϊσκάκη!

Σπίλωση και για τρίτο ήρωα του 1821 στην ιστοσελίδα του «Ελλάδα 2021». Γιατί την κρατάει ο πρωθυπουργός; Νέο «χτύπημα» επέφερε κατά των ηρώων της Επανάστασης...

Ρελάνς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου! Ζητεί να κληθούν στην προανακριτική Παπασταύρου – Μεταξάς

Κίνηση-ματ από Παπαγγελόπουλο Ρελάνς έκανε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ζητώντας από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής να καλέσουν στη Βουλή ως μάρτυρες τους Σταύρο Παπασταύρου και...