Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Τα 17 μέτρα που (ξανα)ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πανδημία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τον οδικό χάρτη προστασίας των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και των επιχειρήσεων σκιαγραφούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με 17 μέτρα στήριξης για την πανδημία.

Αναστολές συμβάσεων

Αναστολές συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο. Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζομένους που έχουν προσληφθεί έως τις 04/11/2020.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 03/11/2020 και θα λάβει 747 ευρώ (26,6 ευρώ την ημέρα).

Δώρο Χριστουγέννων

Το κράτος θα καταβάλει μέρος του δώρου, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί των 534 ευρώ και όχι του ονομαστικού μισθού.

Σε τηλεργασία

Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι πληττόμενες ή όχι, υποχρεούνται να θέσουν το 50% των εργαζομένων τους σε τηλεργασία, εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Παράταση επιδομάτων

Επεκτείνεται κατά 2 μήνες η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους έληξε τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενα μακροχρόνια ανέργους.

«Συν-εργασία»

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη. Επίσης, παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα προσλήψεων για 100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας.

Εποχικοί τουρισμού

Υποβολή δηλώσεων από τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό, προκειμένου να λάβουν 534 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο.

Δηλώσεις καλλιτεχνών

Υποβολή μονομερών δηλώσεων για τους καλλιτέχνες που έχουν απογραφεί στην πλατφόρμα των καλλιτεχνών, τους ξεναγούς και τους τουριστικούς συνοδούς, προκειμένου να λάβουν 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Αποζημίωση αδείας

Αποζημίωση αδείας για εργαζομένους που είναι σε αναστολή, στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, υπολογιζόμενη στα 2/25 ανά μηνά αναστολής, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ.

Κάλυψη εισφορών

Το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών από 1ης Σεπτεμβρίου έως το τέλος του έτους, στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, που είχαν κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως Αύγουστο χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιδότηση θεάτρων

Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους, με αναλογία τον αριθμό παραστάσεων, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτήριου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο.

Κάλυψη μισθού

Το κράτος καλύπτει το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, που θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους.

Ειδικού σκόπου

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τρεις μήνες για τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες οι οποίες επλήγησαν από τον «Ιανό». Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι, οι οποίοι απολύθηκαν το διάστημα από 18/08/2020 έως 29/09/2020.

Κάλυψη στη Σάμο

Κάλυψη εργαζομένων πληττόμενων επιχειρήσεων από τον σεισμό στη Σάμο με αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 3 μήνες.

Ευπαθείς ομάδες

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.

Αερομεταφορές

Επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών στις αερομεταφορές και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές έως τις 31/12/2020.

Αναστολή δόσεων

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Στους εργαζομένους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Μείωση ενοικίου

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για την κύρια κατοικία τους, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...