Τραβούν πάλι το σκοινί τα «γεράκια» της Άγκυρας!

Τη μείωση των χωρικών υδάτων μας ή «επικαιροποίηση» της Λωζάννης προτείνει ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού deal

Ακάθεκτοι συνεχίζουν την προκλητική συμπεριφορά τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας την ένταση κατά της Ελλάδας όχι μόνο όσον αφορά το Μεταναστευτικό αλλά και ζητώντας από τη χώρα μας να περιορίσει τα χωρικά της ύδατα στα… τρία ναυτικά μίλια για να μην αναγκαστούν, όπως απειλούν, να «επικαιροποιήσουν» τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» δεν είναι τουρκική παροιμία, αλλά οι Τούρκοι αυτό προσπαθούν να πετύχουν, καθώς ενώ η χώρα μας έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από τα έξι σήμερα (10 ναυτικά μίλια στον αέρα), αυτοί ζητούν να τα πάμε στα… τρία!

Οι συγκεκριμένες, παράλογες απαιτήσεις της Αγκυρας έρχονται από τη γνωστή οδό του στρατιωτικού παρακράτους, με τον αντιναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί -από κάποιους χαρακτηρίζεται ο αρχιτέκτονας του αναθεωρητικού τουρκολιβυκού συμφώνου- να τις παραθέτει σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, με τίτλο «Οι ελληνικές απαιτήσεις: Τα προβλήματα του Αιγαίου: Με ερωτήσεις και απαντήσεις».

Φαντασιώσεις

Σε αυτό το βιβλίο, στο οποίο είναι ξεκάθαρο ότι περιγράφονται οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο, αφού άλλωστε ο συγγραφέας του είναι εν ενεργεία στέλεχος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στα τρία μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, διαφορετικά θα πρέπει η συνθήκη αυτή να επικαιροποιηθεί.

Αυτού του είδους η «επικαιροποίηση» είναι σαφές ότι έχει ως στόχο όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και το ζήτημα της θρησκευτικής μειονότητας των μουσουλμάνων στη χώρα, με την Αγκυρα να δραστηριοποιείται τον τελευταίο καιρό προκειμένου να αναδείξει «παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας με fake news. Ακριβώς αυτό δηλαδή που έκανε και στην πρόσφατη επιχείρησή της στον Εβρο, όπου χρησιμοποίησε χιλιάδες ανθρώπους σαν πολιορκητικό κριό και κατηγορούσε την ελληνική πλευρά επειδή έκανε το αυτονόητο.

Ακόμα κι εκεί όμως η Αγκυρα ζητάει και τα ρέστα από τη χώρα μας, που τόλμησε να υπερασπιστεί τα σύνορά της και μας καταγγέλλει μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της για «εγκλήματα κατά των μεταναστών» και για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας». Με θράσος, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι τολμά να κάνει κριτική για την κατάσταση στις δομές μεταναστών, χωρίς φυσικά να αναφέρεται στις τακτικές δουλεμπορίας που εφαρμόζει το τουρκικό κράτος ακόμη και αυτή τη στιγμή, στοιβάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα παράλια της Μικράς Ασίας προκειμένου να τους στείλει με τη βία στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα