Επιστήμονες καλούν εισαγγελέα για τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης

Σκανδαλώδης και προσβλητική για τους επιστήμονες η «αρπαχτή» των ΚΕΚ

Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει απλά προχειρογραμμένα και παιδαριώδη, καθώς περιέχουν χιλιάδες ορθογραφικά κι άλλα λάθη, μεταφράσεις από αυτόματα προγράμματα και τυχαίες, ασύνδετες μεταξύ τους πληροφορίες.

Όμως, τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, στα οποία πρέπει να συμμετάσχουν οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσω των περίφημων πλέον vouchers για να πάρουν τη βοήθεια των 600 ευρώ, δεν είναι απλά ένα… κακό ανέκδοτο. Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, γι’ αυτό και η υπόθεση χρήζει άμεσα της παρέμβασης εισαγγελέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί μία από τις καρτέλες προγράμματος που απευθύνεται σε γιατρούς.

Σε αυτήν οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, το επίπεδο μάλιστα των οποίων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό, μαθαίνουν πως οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού είναι μικροβιακές και όχι ιογενείς. Μαθαίνουν, δηλαδή, πως ο νέος κορονοϊός, ο οποίος έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή, είναι βακτήριο και όχι μικρόβιο (!). Είναι δυνατόν;

Δεν χρειάζεται να έχει ασχοληθεί κανείς ιδιαιτέρως με το θέμα για να καταλάβει πως όλα αυτά τα προγράμματα στήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες (σ.σ.: στον καλλιτεχνικό χώρο αυτό ονομάζεται και «αρπαχτή»). Όσο για το καυτό ερώτημα τι μπορεί να σημαίνει ο τίτλος «Σκόιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν» που υπήρχε σε καρτέλα προγράμματος τηλεκατάρτισης για γιατρούς και ταλάνισε την επιστημονική κοινότητα της χώρας; Υστερα από πολυήμερη σκέψη, η πιο πιθανή εκδοχή που δόθηκε είναι «Σκοποί Επιτροπής Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων». Απίστευτα πράγματα!

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε πρώτη αναδείξει τη μεγάλη απάτη με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, από τα οποία τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αλλά και οι εταιρίες που δημιούργησαν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες (ΟΣΤΚ) θα αποκομίσουν 84.000.000 ευρώ. Σε εκτενές ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει πως από αυτά τα χρήματα περίπου τα 54.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν σε 400 ΚΕΚ, ενώ περίπου 30.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στα ταμεία μόλις έξι εταιριών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τα -δήθεν- εκπαιδευτικά προγράμματα. Είχαμε από τότε επισημάνει, ακόμη, την παιδαριώδη θεματολογία τους. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε αυτό που ακολουθούσε, όταν οι επιστήμονες ήρθαν πλέον σε επαφή με τη μορφή των προγραμμάτων και τις πληροφορίες που περιείχαν.

Το ρεπορτάζ μας είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Είχαμε λάβει, μάλιστα, και μία επιστολή από τον Νίκο Πιτσούλη, πρόεδρο της εταιρίας Εκπαιδευτική Συμβουλευτική «Δήμητρα» Α.Ε. (μία εκ των έξι εταιριών), στην οποία υποστήριζε πως, προκειμένου να λειτουργήσει μια πλατφόρμα τηλεκατάρτισης, χρειάζεται, μεταξύ άλλων, και εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό. Απορίας άξιον -εκ του αποτελέσματος- είναι ποιοι επιστήμονες μπορεί να συμμετείχαν στη σύνταξη αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η απάντηση δεν πρέπει να δοθεί σε εμάς, αλλά στη Δικαιοσύνη.

Τα προβλήματα, εξάλλου, παρατηρήθηκαν με το «καλημέρα», αφού αρχικώς οι επιστήμονες αγωνίζονταν για ώρες ανεπιτυχώς να μπουν στις πλατφόρμες. «Επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου […] και για τη χρηματική μου ικανοποίηση για κάθε ώρα -επιπλέον των 100 ωρών που απαιτούνται από το πρόγραμμα- που θα αναγκαστώ να παραμένω είτε συνδεδεμένη είτε καθηλωμένη στον υπολογιστή προσπαθώντας να συνδεθώ στην πλατφόρμα σας» ανέφερε δικηγόρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ, όταν τελικά η πρόσβαση έγινε δυνατή, ένας τοπογράφος μηχανικός διαπίστωνε πως, βασικά, θα καταρτιζόταν στο να «εκκινεί, επανεκκινεί και τερματίζει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή» (!).

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «απύθμενη εμπορική εκμετάλλευση και αθέμιτη διαφήμιση και προβολή των ΚΕΚ».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα