Αναδρομικά: Κοροϊδεύουν πάλι τους συνταξιούχους

Δημιουργεί ελπίδες στους συνταξιούχους, ενώ το θέμα για την περίοδο 2012-2018 έκλεισε με τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2019

Ένα ατέρμονο παιχνίδι με τις λέξεις, σε βάρος των συνταξιούχων, συνεχίζει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε σχέση με τα αναδρομικά. Ο κ. Βρούτσης, με αφορμή και τις πρόσφατες πληροφορίες για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, προχωρά σε «δηλώσεις τακτικής» οι οποίες δημιουργούν ελπίδες στους «απόμαχους της εργασίας», ενώ την ίδια στιγμή από τα «ψιλά γράμματά» τους το συμπέρασμα είναι ότι όποιες προσδοκίες καλλιεργούνται θα αποδειχθούν φρούδες.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, όπως έπραξε πέρυσι, πριν από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου στις 4 Οκτωβρίου 2019, έτσι και τώρα προβαίνει σε προσεκτικές δηλώσεις, οι οποίες, στο πρώτο τους άκουσμα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαίωσης… όλων των συνταξιούχων. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του κ. Βρούτση είναι ότι θα επιστραφούν όλα τα ποσά σε όλους όσοι θα δικαιωθούν δικαστικά.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε ο κ. υπουργός και χθες, στον Real Fm 97,8, όταν ρωτήθηκε σε σχέση με τα αναδρομικά και την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, επί του αιτήματος που υπέβαλε η διοίκηση του ΕΦΚΑ έπειτα από πολιτική εντολή του.

«Μισοάδειο ποτήρι»

«Έχουμε αποδείξει, και εγώ ως υπουργός αλλά και ως κυβέρνηση, ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς και αφοσιωμένοι στις δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε και τόνισε ότι ήταν υποχρέωσή του να προσφύγει στο ΣτΕ ως διάδικος, εκπροσωπώντας τον ΕΦΚΑ, «για να μαζευτούν όλες αυτές οι δίκες».

Όμως οι δηλώσεις του κ. υπουργού, όσο και αν αρχικά μοιάζουν με «καλά νέα» για τους συνταξιούχους, στη δεύτερη ανάλυσή τους παραπέμπουν σε ένα «μισοάδειο ποτήρι». Ολες οι τοποθετήσεις του, σε μια δεύτερη ανάλυση, δεν αποκλείουν το γεγονός, τελικά, να δικαιωθούν ελάχιστοι συνταξιούχοι.

Άλλωστε ο κ. Βρούτσης γνωρίζει ότι το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών της περιόδου 2012-2018 έκλεισε με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν την ανατροπή της προηγούμενης κρίσης που είχε εκφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο στα μέσα του 2015! Με την επικείμενη απόφαση επί του αιτήματος που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ θα ξεκαθαρίσει μόνο εάν θα επιστραφούν ποσά για 10 με 11 μήνες (από τις αποφάσεις του ΣτΕ στα μέσα του 2015 μέχρι τις 12 Μαΐου 2016, ημέρα έναρξης της ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) και, εάν ναι, σε πόσους. Οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικευμένων νομικών κάνουν λόγο για λίγες χιλιάδες δικαιούχους συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα