Ο οδικός χάρτης επανεκκίνησης της οικονομίας!

Με τα κομμωτήρια ως… κράχτη αρχίζουν από τη Δευτέρα τη λειτουργία τους 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των 260.000

Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου αρχίζει η διαδικασία σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς, με τα κομμωτήρια και τα κουρεία να αποτελούν τον… κράχτη του πρώτου κύματος.
Συνολικά, ανοίγουν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%) που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους κι επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες (από τους 690.000 που βρίσκονται σε αναστολή).

Είναι υποχρεωτική η χρήση μασκών από προσωπικό και καταναλωτές, τα γάντια, τα αντισηπτικά, ισχύουν περιορισμοί στην παρουσία ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν εκ νέου τη λειτουργία τους εταιρίες λιανικού εμπορίου στις κατηγορίες βιβλιοπωλείων, οπτικών, ακουστικών βαρηκοΐας, αθλητικού εξοπλισμού, πώλησης φυτών, ζωοτροφών, pet shops, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Επίσης, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών. Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, τα ΚΤΕΟ και οι υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

Ειδικά για τα κομμωτήρια και τα κουρεία, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι δύο μέτρα και οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (και για τους πελάτες) και τα γάντια μιας χρήσης. Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας, απελευθερώνεται και θα διαρκεί από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, και το Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Ισχύουν οι περιορισμοί των τ.μ. για την παρουσία των πελατών, όπως και στα εμπορικά καταστήματα (ένα άτομο ανά 15 τ.μ.), ενώ αν υπάρχουν πολλά επίπεδα, τότε δεν επιτρέπεται να βρίσκεται άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. ανά επίπεδο.

Η έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων μεταφέρεται στις 10.00 π.μ., με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση της απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, σε κατάστημα έως 20 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία ως τεσσάρων ατόμων. Σε καταστήματα 20 έως 100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία τεσσάρων συν ένα άτομο ανά 10 τ.μ., σε επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 12 ατόμων συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ. Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Εάν η χρήση τους είναι αναγκαία, τότε το όριο είναι το 40% επί των επιτρεπόμενων ατόμων.
Στα ΚΤΕΟ όλοι οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρούν κατάλογο για τα ραντεβού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού. Οσον αφορά τις υπαίθριες και λαϊκές αγορές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ποσοστό 50% και παραμένει η ελάχιστη απόσταση των 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Οι ποινές

Τα πρόστιμα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος κάθε καταστήματος. Ετσι, ένα κατάστημα έως 20 τ.μ. θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2.000 ευρώ και θα ανασταλεί η λειτουργία του για 15 μέρες στην πρώτη παράβαση που θα διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα, σε ένα κατάστημα άνω των 300 τ.μ. θα επιβάλλεται πρόστιμο από 20.000 έως 100.000 ευρώ στη βεβαίωση της πρώτης παράβασης και παράλληλα θα αναστέλλεται η λειτουργία του για δύο μήνες. Σε όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κ.λπ.) προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα