Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μας απειλεί με νέα Ίμια!

Αμφισβήτησε ευθέως την ελληνικότητα νησιών και ζήτησε διάλογο για την κυριαρχία τους

Τ ο ιδιοκτησιακό καθεστώς ελληνικών νησιών του Αιγαίου αμφισβήτησε ευθαρσώς χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συστήνοντας μάλιστα στην Ελλάδα να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να επιλύσουν τα προβλήματα που έχει επινοήσει η Αγκυρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με το υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως με τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα η Τουρκία δεν αποκτά νομικά επιχειρήματα. Ο θρασύς κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ανεπίλυτα προβλήματα» με την Ελλάδα την υφαλοκρηπίδα και τα όρια του FIR Αθηνών. Από την άλλη, όπως προκλητικά ανέφερε, «υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής», κάνοντας ειδική αναφορά στα Ίμια και στην κρίση του 1996, θέλοντας έτσι να προβάλει και τη στρατιωτική απειλή.

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε διά του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό ”ρουτίνας”. Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».

Λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του στον Real FM o Νίκος Δένδιας είχε σημειώσει πως «η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο», τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που τείνει η Αθήνα, κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά η χώρα μας έχει υποχρέωση να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μία αποστροφή του λόγου του κ. Δένδια, ωστόσο, προκάλεσε ερωτήματα. «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία» είπε, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως παγίδα, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί αν το καθεστώς Ερντογάν αποφασίσει να στείλει συνοδεία πολεμικών πλοίων γεωτρύπανο για να κάνει γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης; Η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει διπλωματικά; Θα επιτρέψει εισβολή ανάλογη αυτής στην κυπριακή ΑΟΖ; Εχει αποδειχθεί πως ο «σουλτάνος» δεν καταλαβαίνει από διπλωματία, παρά μόνο όταν του απαντάς στη… γλώσσα του.

Στο μεταξύ χθες οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο: Έστειλαν έξι μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, και πραγματοποίησαν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Καταγράφηκαν μάλιστα και τέσσερις εμπλοκές μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών μαχητικών που αντέδρασαν στην αναχαίτιση. Επειτα από αρκετές ημέρες πάντως δεν έγινε υπέρπτηση. Επίσης, νέο περιστατικό με πυροβολισμούς από Τούρκους σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στον Eβρο. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο χωριό Τυχερό από Τούρκους αστυνομικούς που περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού. Σημειώνεται πως την Τρίτη την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα