Πυρ ομαδόν στο νέο σχέδιο για ΕΡΤ!

Οργισμένη αντίδραση στις μεθοδεύσεις της διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσου

Από την Ντίνα Ιωακειμίδου

Ομαδικά πυρά και την οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) προκάλεσε το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2020-2024 της διοίκησης της ΕΡΤ, που παρουσίασε χθες αναλυτικά η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Το «όραμα» που ευαγγελίζεται η διοίκηση των Κωνσταντίνου Ζούλα και Γιώργου Γαμπρίτσου περιλαμβάνει απολύσεις προσωπικού, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και πλαίσιο προμηθειών, δημιουργία εμπορικής θυγατρικής, απαγκίστρωση από τον δημόσιο τομέα και το καθεστώς ΔΕΚΟ για την προσέλκυση ακριβοπληρωμένων στελεχών από την ελεύθερη αγορά. Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ χαρακτηρίζεται, χωρίς ίχνος ντροπής, «γερασμένο», καθώς ο μέσος όρος του προσδιορίζεται στα 50 έτη, ουδεμία αναφορά γίνεται στους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στα golden boys και στην αναδιάταξη των μισθολογικών τους παροχών.

Ως προς τη δημιουργία της εμπορικής θυγατρικής, οι προθέσεις της διοίκησης δεν κρύβονται: «Απεξάρτηση από τους γραφειοκρατικούς και θεσμικούς περιορισμούς που διέπουν τη λειτουργία της ΕΡΤ». Με δυο λόγια, αδιαφάνεια και απεξάρτηση από τους ελέγχους του κράτους, εισβολή των ιδιωτών και ανεξέλεγκτες προσλήψεις ημετέρων για τη δημιουργία ενός σταθερού και ισχυρού προπαγανδιστικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, η διοίκηση της ΕΡΤ έχει αρχίσει συζητήσεις με τον μέτοχο (δηλαδή το Ελληνικό δημόσιο), προκειμένου να παύσουν η υποχρέωση για κερδοφορία και η απόδοση του μερίσματος. Παράλληλα, τονίζεται πως η λειτουργία της ΕΡΤ Sports θα επανεξεταστεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι 19 περιφερειακοί (ραδιοφωνικοί) σταθμοί θα οργανωθούν στη βάση των 11 περιφερειών της χώρας και το πρόγραμμά τους ανά περιφέρεια θα δικτυωθεί και θα είναι κοινό.

Εντύπωση προκαλούν και τα οικονομικά στοιχεία που παρατίθενται και δη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αφού τα σχετικά ποσά εκτοξεύονται ιλιγγιωδώς από τα 40 εκατ. το 2019 στα 100,9 εκατ. ευρώ το 2024. Η δε ΕΡΤ λαμβάνει τον χαρακτηρισμό της «βαρετής και αδιάφορης», που προκαλεί «δυσπιστία για την αντικειμενικότητά της στον ενημερωτικό τομέα» με ευθύνη των «συντεχνιακών παρεμβάσεων», σύμφωνα με τη διοίκηση!

«Αυτό που θα προκύψει από τα οράματα της διοίκησης είναι ένας εφιάλτης για τους εργαζομένους» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ. «Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα εκτοξεύσει την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της αγοράς και όσων διαπλέκονται με αυτήν. Διαβάζουμε για ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα, όταν η δική σας διοίκηση επικρίνεται έντονα για την απουσία όλων αυτών, ενώ απεμπολείτε τις δικές σας ευθύνες ακόμη και για τη μικρότερη στην ιστορία της ΕΡΤ θεαματικότητα… Ζητάτε να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να γίνει ελκυστική στα golden boys της αγοράς, ενώ όταν αναφέρεστε στους απλούς εργαζομένους μιλάτε με απέχθεια, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για γερασμένους που θα τους ξεφορτωθείτε… Το μόνο πραγματικό όφελος που θα υπάρξει από αυτόν τον σχεδιασμό θα είναι στις τσέπες των αρίστων και στα ταμεία των κάθε λογής κρατικοδίαιτων εργολάβων».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα