Στα συρτάρια της Ράικου στοιχεία-σοκ για τη Siemens

Στα έξι ντοσιέ που «ξέχασε» να στείλει στην ανακρίτρια η εισαγγελέας υπήρχαν χιλιάδες έγγραφα για τα εξοπλιστικά του υπ. Άμυνας

Όχι έναν, όχι δύο… αλλά έξι ντοσιέ που περιείχαν χιλιάδες έγγραφα για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά, το οποίο είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, είχαν… ξεμείνει στο γραφείο της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ενώ έπρεπε να είχαν προωθηθεί στην ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, που ερευνούσε την υπόθεση.

Η υπόθεση είναι, φυσικά, γνωστή. Δημοσιοποιήθηκε πρώτη φορά την άνοιξη του 2017 και, όπως έχει γραφτεί, οδήγησε -μεταξύ πολλών άλλων- την κ. Ράικου στην επιστολή παραίτησής της. Εκείνο, όμως, που δεν έγινε ποτέ γνωστό είναι τι είδους έγγραφα περιείχαν εκείνα τα ντοσιέ, που η «ξεχασιάρα» εισαγγελέας είχε «αμελήσει» να στείλει στην ανακρίτρια.

Κι όμως, το περιεχόμενο των ντοσιέ είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση της «δημοκρατίας», σε ένα από αυτά τα ντοσιέ (ένα μαύρο, που έφερε την ετικέτα «διάφορες συμβάσεις») η κ. Ράικου φαίνεται πως είχε ξεχάσει να στείλει στην ανακρίτρια και έγγραφα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με το σκάνδαλο Siemens.

Συγκεκριμένα, η κ. Ράικου είχε ξεχάσει να στείλει στην κ. Ζαμανίκα έγγραφα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών κι Επενδύσεων, από τη Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων και από το Τμήμα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων Στρατού Ξηράς (ΣΞ) με θέμα «Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη διεύρυνση της υπόθεσης Siemens».

Η κ. Ράικου είχε ξεχάσει ακόμη να στείλει στην ανακρίτρια ένα γαλάζιο ντοσιέ με διάφορα έγγραφα, που περιείχαν στοιχεία εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα αμυντικά συστήματα. Είχε ξεχάσει να στείλει ένα μπλε ντοσιέ που έφερε την ετικέτα «υποβρύχια». Είχε ξεχάσει, τέλος, να στείλει έναν κόκκινο φάκελο με λάστιχο, αλλά χωρίς ετικέτα, που περιείχε διάφορες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ο οποίος περιείχε επίσης σημαντικές συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και εταιριών.

Στην κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis η κ. Ράικου μνημόνευσε φυσικά την ιστορία, η οποία αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στο φως τον Μάρτιο του 2017 η καταγγελία της κ. Ζαμανίκα, την οποία είχε κάνει τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, για το υλικό το οποίο δεν είχε παραλάβει.

Συγκάλυψη

Η κ. Ράικου προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες της, μπλέκοντας με μυθιστορηματικό τρόπο κυριολεκτικά τους πάντες με τα πάντα, σε ένα σενάριο που δεν θα διεκδικήσει, δυστυχώς, βραβείο. Μιλώντας για την αποκάλυψη της -ας πούμε- αμέλειάς της, εκείνο τον Μάρτιο, έκανε λόγο για σχέδιο πνευματικής και φυσικής εξόντωσής της, αφού πρώτα χαρακτήρισε το περιεχόμενο των ντοσιέ επουσιώδες.

Στη συνέχεια έβαλε λίγη δόση… από μία άλλη εισαγγελέα, τη Γεωργία Τσατάνη, στο σπίτι της οποίας είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, υποστηρίζοντας πως ανησύχησε μετά την αποκάλυψη ότι θα της συμβεί κάτι παρόμοιο. Επειτα κατήγγειλε τον «αδίστακτο», όπως τον χαρακτήρισε, πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον οποίο… είδε πίσω από τα δημοσιεύματα, χωρίς επιχειρηματολογία. Κι εν τέλει κλάφτηκε για την άδικη πειθαρχική δίωξη που κινήθηκε σε βάρος της, την οποία ενέταξε σε κάποιο συντονισμένο σχέδιο, σαν να ήταν το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο να βρεθούν χιλιάδες έγγραφα ξεχασμένα στο γραφείο ενός εισαγγελέα και να μην ασχοληθεί πειθαρχικά κανένας με τον δικαστικό που τα ξέχασε.

Είναι προφανές πως οι εισαγγελείς που βοήθησαν να στηθεί το κατηγορητήριο στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αλλά και η διεύρυνση του κατηγορητηρίου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου κινήθηκαν με στόχο να ξεπλύνουν τις δικές τους… αμαρτίες, παραλείψεις και λάθη (ακούσια και εκούσια). Προσπάθησαν να θυματοποιήσουν τον εαυτό τους, υποστηρίζοντας πως έπεσαν στον ιστό κάποιας πολιτικής σκευωρίας για να αποδείξουν πως άσκησαν άψογα τα καθήκοντά τους. Είναι επίσης προφανές πως κάποια μέλη της προανακριτικής μετέτρεψαν τη διαδικασία σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, με καθαρά πολιτική στόχευση. Αυτό δεν σημαίνει πως εμείς, οι υπόλοιποι, ανήκουμε στη φυλή των Λωτοφάγων και δεν θυμόμαστε κάθε φορά… ποιος μιλάει!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα