Ο Λοβέρδος προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis! Σήμερα το μεσημέρι η ψηφοφορία στη Βουλή

Μια γιγάντια επιχείρηση ξεπλύματος όλων των μεγάλων σκανδάλων που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία και -το βασικότερο- έχουν στερήσει στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ ήταν η κακοστημένη παράσταση που παίχτηκε χθες στη Βουλή, μπροστά στα άδεια κυβερνητικά έδρανα, στη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Στο προσκήνιο μετά το σκάνδαλο Novartis βρέθηκε η «λίστα Λαγκάρντ», που, όπως φαίνεται, κάποιοι επιθυμούν διακαώς να διαγράψουν από τον χάρτη των σκανδάλων στην Ελλάδα, και μάλιστα τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν ανακτήσει δισεκατομμύρια ευρώ με τη χρήση της από φορολογικά έσοδα.

Αισθητή ήταν, φυσικά, η απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προτίμησε, καθώς φαίνεται, να μην εμπλακεί στην προσπάθεια ανασκευής της ιστορίας των σκανδάλων που επιχειρείται με κύριο μοχλό τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, δηλαδή τον ίδιο άνθρωπο που διαχειριζόταν περίπου το 55% της «λίστας Λαγκάρντ». Κι όλα αυτά παρότι η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου έχει την υπογραφή 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Αισθητή ήταν όμως και η απουσία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε πως απουσιάζει στο εξωτερικό, δεν συμμετείχε στη συζήτηση και, όπως φαίνεται, δεν θα συμμετάσχει ούτε στη σημερινή ψηφοφορία. Και καθώς η πρόεδρος του κόμματος από το οποίο εκλέγεται απουσίαζε, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο μόνος από τους δέκα πολιτικούς που το όνομα του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Novartis και στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη, βρήκε την ευκαιρία εκτός από τον εαυτό του να ξεπλύνει και τον επιχειρηματικό κόσμο που κατάφερε με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος να κερδοσκοπήσει σε βάρος του ελληνικού λαού.

Αρχικά υφαίνοντας το σενάριο πως δεν άρχισαν όλα από τη Novartis, αλλά από την υπόθεση Μιωνή – Μεταξά – Παπασταύρου, δηλαδή την περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ», και στη συνέχεια κατασκευάζοντας το τερατούργημα πως δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο σύστημα που λειτούργησε στην περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ» και επαναλήφθηκε στην περίπτωση της Novartis, θεωρώντας προφανώς πως έτσι θα ξεγελάσει τους πολίτες αυτής της χώρας, των οποίων την πνευματική διαύγεια και ευθυκρισία εμφανώς υποτιμά. Πολλές εκπλήξεις επιφύλασσε πάντως η ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου, η οποία δεν περιείχε απλά προσωπικές τοποθετήσεις αλλά πολιτικές αποκαλύψεις που θα απασχολούν για καιρό.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Από αυτήν θα απουσιάζουν 120 βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης. Εν ολίγοις μόνο το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Νέα Δημοκρατία θα μετάσχουν. Εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται για την πανδημία οι βουλευτές θα χωριστούν σε τρία γκρουπ για να προσέλθουν τμηματικά, επομένως η χρονική διάρκεια της ψηφοφορίας αναμένεται να επεκταθεί χρονικά.

«Το μεγαλύτερο φιάσκο στην Ιστορία»

Για το «μεγαλύτερο φιάσκο Προανακριτικής Επιτροπής από συστάσεως ελληνικού κράτους» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι καθοδηγείται από τις απαιτήσεις του Αντώνη Σαμαρά και ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή μυστική ψηφοφορία επί της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

Παίρνοντας τον λόγο νωρίς το απόγευμα, και αφού παρακολούθησε και τον ποταμό αποκαλύψεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και αρκετές από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε υποκρισία, αλλά και δειλία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή απουσίαζε και από αυτή τη συζήτηση, όπως ακριβώς είχε πράξει και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ψηφίστηκε η συγκρότηση της Προανακριτικής.

Συνέδεσε μάλιστα την απουσία του πρωθυπουργού με τις υπαγορεύσεις των σαμαρικών Σειρήνων, κατηγορώντας τον ότι είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η Ν.Δ. να καταφεύγει στον «ρεβανσισμό» των ειδικών δικαστηρίων και στην παράδοση που έχει η οικογένειά του απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά. Εκανε πάντως λόγο για προειλημμένη απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα απόσχει της σημερινής ψηφοφορίας, εκφράζοντας έτσι τη θέση του κόμματος πως η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου είναι άλλη μία απόδειξη εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου η Ν.Δ. να πετύχει τις προαποφασισμένες πολιτικές της σκοπιμότητες. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε συνολικά τη Ν.Δ. για τους χειρισμούς της στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας πως η στάση της «κυβέρνησης των απόντων» από τη χθεσινή διαδικασία, απέναντι και στη Δικαιοσύνη, αλλά και στην αρχή του πλουραλισμού, αποτελεί ευθεία προσβολή της ίδιας της δημοκρατίας, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις καταγγελίες για το «εν εξελίξει πραξικόπημα», όπως το αποκάλεσε, στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επειδή, όπως είπε, η ένωση «τόλμησε» να καταγγείλει τις «αντιδραστικές» πολιτικές που φέρνει στα εργασιακά και τα δικαιώματα των πολιτών.

Την ίδια ώρα, «εάν ο Παπαγγελόπουλος είναι Ρασπούτιν, ο Σαμαράς τι είναι;» διερωτήθηκε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επικαλέστηκε από το βήμα τις αποκαλύψεις του εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη περί συναντήσεων με τον Αντώνη Σαμαρά και περί εμπλοκής του στις προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον Σάμπυ Μιωνή. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση εκ μέρους του εισηγητή του κόμματος Σπύρου Λάππα περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη αναφορικά με τις διαρροές των πρακτικών.

Ο κ. Λάππας προανήγγειλε προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατοχή των πρακτικών της Προανακριτικής από τους 30 «γαλάζιους» βουλευτές που υπέγραψαν το αίτημα διεύρυνσης αλλά και από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή (που περιλαμβάνει αυτούσια πρακτικά σε μήνυσή του). Στην παράνομη κατοχή των απόρρητων πρακτικών αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διερωτώμενος «πού τα βρήκε;» και ξεκαθαρίζοντας ότι η πράξη αυτή συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα και στην κυβέρνηση, λέγοντας «είστε πολιτικά αδίστακτοι» και, μιλώντας για πολιτικούς θεατρινισμούς μιας απούσας κυβέρνησης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε ακόμη μια φορά να κάνει το χατίρι του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας εντολή στους 30 βουλευτές του να υπογράψουν το αίτημα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα