Προαναγγελία νέας φτώχειας στο χθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη

Έρχονται δύσκολες μέρες! Θολές εξαγγελίες Μητσοτάκη 24 δισ. που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για ανάταξη της οικονομίας

Μέτρα ημίμετρα και όποιος αντέξει! Με το νέο, χθεσινό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας προανήγγειλε πως έρχεται νέα φτώχεια στην κοινωνία, εξαγγέλλοντας πακέτο μέτρων που είχε πολλές ασάφειες, αλλά και κάποια θετικά στοιχεία.

Στο μακροσκελές μήνυμά του, ο πρωθυπουργός απασφάλισε τη «βόμβα» των ευέλικτων σχέσεων εργασίας οι οποίες προωθούνται, έστω και προσωρινά, με τα μέτρα-προτάσεις για την αγορά εργασίας πρακτικά να είναι «κομμένα και ραμμένα» στις θέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσαν χθες ο πρωθυπουργός και εξειδικευμένα οι τέσσερις υπουργοί, Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Χάρης Θεοχάρης, σε γενικές γραμμές παρέχει επιδόματα-ασπιρίνες και δεν αντιμετωπίζει με ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο τρόπο την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και της ρευστότητας των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση.

«Θολές» εξάλλου ήταν και οι αναφορές του κυβερνητικού επιτελείου όσον αφορά την προκαταβολή του φόρου, όπως και όσον αφορά το περιορισμένο μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φτάσει στην τσέπη των καταναλωτών. Από τα θετικά μέτρα θα πρέπει να επισημανθούν η παράταση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, καθώς και ο συμψηφισμός του φόρου ιδιοκτητών ακινήτων με φορολογικές υποχρεώσεις από τον Ιούλιο. Όπως και να ‘χει, το πακέτο των 24 δισ. που εξήγγειλε, με έντονα επικοινωνιακή χροιά, ο κ. Μητσοτάκης σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Στο «κάδρο» ο πρωθυπουργός έβαλε και πάλι τους πολίτες. Όπως και στο προηγούμενο διάγγελμα έλεγε πως όλοι μαζί θα αναλάβουν την πορεία ανάκαμψης της χώρας, χθες για ακόμη μια φορά κάλεσε τους πολίτες «να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα».

Μέχρι σήμερα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ που μένετε υπεύθυνοι και τώρα, που σταδιακά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα. Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα».

Αναγνώρισε δε τις μεγάλες δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για τη ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30.000.000. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Οχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης».

Μιλώντας και σε προσωπικό τόνο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι νιώθει «πιο δυνατός», έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- «την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του Μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας. Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη! Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης». Για να φτάσουμε εκεί, πάντως, ως φαίνεται, έχουμε μακρύ και δύσκολο ακόμα αγώνα…

Πυρ ομαδόν από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη. Σχέδιο μείωσης μισθών για τους εργαζoμένους και «ανοσία αγέλης» για τους μικρομεσαίους, με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων, είδε ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την οικονομία, τον τουρισμό και την εργασία.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται αυστηρή κριτική στα σημεία του σχεδίου και λόγος για ανακύκλωση των αποτυχημένων συνταγών της περιόδου 2010-2014, που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το ΚΙΝ.ΑΛ. από την πλευρά του κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένα μέτρα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους όρους για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, που επαφίενται στην «καλή θέληση» των τραπεζών. Εξίσου σκληρή και η κριτική του κόμματος Ελληνική Λύση, στην οποία γίνεται λόγος για πολλές υποσχέσεις, με ημερομηνία λήξεως τις εκλογές τον Σεπτέμβριο. Τονίζεται μάλιστα ότι τα μέτρα για τον τουρισμό θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην ανοίξει κανένα ξενοδοχείο και καταλογίζεται στον πρωθυπουργό ότι μεταφέρει τα δυσάρεστα μέτρα που έρχονται μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση ζητά νέες θυσίες από εργαζομένους κι αυτοαπασχολουμένους, προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων, υπό το πρόσχημα της «δίκαιης κατανομής των βαρών». Σημειώνεται επίσης η χρεοκοπία του μοντέλου της εξωστρέφειας, με την αναγόρευση του τουρισμού σε «ατμομηχανή» της χώρας και την παράλληλη υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Ιδιαίτερα καυστικό ήταν και το σχόλιο του ΜέΡΑ25, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ξοδεύει το πακέτο Μέρκελ – Μακρόν προτού καν συμφωνηθεί.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα