Τι έγινε πραγματικά στον Έβρο;

Ερωτήματα για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δείχνουν ότι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά

Η διαχείριση της υπόθεσης στον Εβρο, αντί να καθησυχάσει τους Ελληνες, προκαλεί περισσότερες απορίες και προβληματισμό. Η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να «θολώσει» τα νερά και ουδείς έχει καταλάβει τι πραγματικά συνέβη στον Εβρο. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε εισβολή, ενώ κάποιες άλλες ότι οι Τούρκοι μπήκαν για λίγο στην επίμαχη ελληνική περιοχή, αλλά… έφυγαν γρήγορα. Μύλος! Ο τρόπος και ο χρόνος με τους οποίους κινήθηκαν τα αρμόδια υπουργεία έχουν προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά την πραγματική διάσταση του θέματος και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» ανέφερε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και έκανε λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Παράλληλα, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση «έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», την ίδια ώρα που διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα: «Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites; Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Εβρο». Σε συνέντευξή του, επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλοτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Λίγο νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα».

Ρηματική διακοίνωση

Επισήμανε επίσης πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών. Εξάλλου, σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης τονίστηκε ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους», ενώ αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κάρπαθο προς τιμήν του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανταχού παρούσες, εξασφαλίζοντας τα σύνορα της χώρας, ενώ παράλληλα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών σε καιρό ειρήνης» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διεμήνυσε ότι «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία», προσθέτοντας ότι «η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία». Η βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι μία, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Βεβαίως, καλές είναι οι δηλώσεις και οι διαβεβαιώσεις, αλλά τα ήξεις αφήξεις, όπως και οι διαψεύσεις που συνοδεύονται από ρηματικές διακοινώσεις – διαβήματα επιτείνουν τα ερωτήματα. Όπως και η βολική επίκληση των fake news για κάθε… δύσκολο θέμα. Αν δεν έγινε τίποτα «περίεργο» γιατί υπήρξε επίσημη διαμαρτυρία στους Τούρκους; Αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε. Και είναι το πιο σοβαρό!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα