«Θαλάσσιος Αττίλας» τον Ιούλιο στην Κρήτη με το «Fatih»

Τον κώδωνα του κινδύνου για κινήσεις της Αγκυρας νοτίως της Κρήτης κρούουν κυπριακά ΜΜΕ, αναφερόμενα σε βεβαιότητα αποστολής εντός του Ιουλίου του τουρκικού ερευνητικού «Fatih» στην περιοχή. Μια κίνηση που έχει σκοπό από τη μία να εφαρμόσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, καθιστώντας τις όποιες αντιδράσεις της Αθήνας ιστορικές υποσημειώσεις σε μια de facto κατάσταση, και από την άλλη να δοκιμάσει τα όποια αντανακλαστικά έχει η χώρα μας.

Η τουρκική στρατηγική, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, αποτυπώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντιονμέζ, σε παρέμβασή του -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ενεργειακό συνέδριο που έγινε προ ημερών (Turkey Energy Summit), όπου αναφέρθηκε εκτενώς στα επόμενα βήματα του καθεστώτος Ερντογάν στο πεδίο αυτό και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στους νέους σχεδιασμούς.

Ο Τούρκος υπουργός αποκάλυψε πως η τουρκική εταιρία Πετρελαίων έχει υποβάλει την απαραίτητη -σύμφωνα με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- αίτηση προς την κυβέρνηση Σάρατζ για την έναρξη σεισμικών ερευνών στα εδάφη που προσδιορίζονται από το συγκεκριμένο μνημόνιο. Η τουρκική εταιρία θα λειτουργεί εκ μέρους του καθεστώτος της Τρίπολης, χρησιμοποιώντας το modus operandi που η Τουρκία κατοχύρωσε στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου υποστηρίζει ότι της έχει δοθεί άδεια για τις έρευνες από την ψευδοκυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων.

Θα εξάγει δηλαδή το επιτυχημένο μοντέλο του «θαλάσσιου Αττίλα» που εφήρμοσε στην Κύπρο και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα επιβεβαιώσουν την τουρκική κυριαρχία σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Όπως μάλιστα αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com «καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η Άγκυρα ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για νέες εντάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία παρουσιάζεται πιο επιθετική παρά ποτέ. Οι έρευνες που έχει προαναγγείλει νοτίως της Κρήτης προφανώς και θα συνιστούν παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αναβάθμιση των προκλήσεων. Αλλά αυτό ποσώς απασχολεί την Άγκυρα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα