Γιατί επιμένουν στο «αφήγημα» των fake news για τον Έβρο;

Επικοινωνιακές αστοχίες των υπουργών! Ο Δένδιας διαψεύδει την κατάληψη, αλλά ουσιαστικά παραδέχεται την «εισβολή»!

Στη γραμμή της κατηγορηματικής διάψευσης ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στον Εβρο επιμένει η κυβέρνηση, ομολογώντας όμως πως καταγράφηκε παραβίαση-εισβολή εντός ελληνικών συνόρων και αμφισβητείται από την Άγκυρα η οριογραμμή. Τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζονται οι επικοινωνιακές αστοχίες στη διαχείριση του μείζονος αυτού εθνικού ζητήματος και οι προσπάθειες να μπαλώσει η κυβέρνηση πολιτικά λάθη, δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα γίνει με τον φράχτη στην περιοχή των Φερών. Θα φτιαχτεί και σε ποιο σημείο; Εκεί που προβλέπει το σύμφωνο του 1926;

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ακόμη μία συνέντευξή του υποστήριξε πως υπήρξε νότα από την Τουρκία με την οποία ζήτησε από την Ελλάδα να επιδώσει τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και να μην κάνει καμία ενέργεια πριν υπάρξει συνεννόηση. «Η νότα αυτή απορρίφθηκε. Τους είπαμε ότι ο φράχτης φτιάχνεται επί ελληνικού εδάφους και ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους δώσουμε καμία συντεταγμένη» είπε ο κ. Δένδιας και υποστήριξε πως «δεν έχουμε να τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε σπίτι μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε κάθετα τα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους και σημείωσε πως η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι όμως το όριο της Ελλάδας. Τα σύνορα είναι δεδομένα και διευκρινίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και από το Πρωτόκολλο του 1926. Τα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους διέψευσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες, λέγοντας πως «δεν υπήρξε ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος», αποδίδοντας αυτά τα fake news στην τουρκική προπαγάνδα. Τόνισε, τέλος, πως ο φράχτης στον Εβρο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες πληροφορίες. «Η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφός της και όχι σε ελληνικό έδαφος. Ουδέποτε μπήκαν σε ελληνικό έδαφος» υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Έστω και για λίγο

Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών γίνεται ωστόσο ξεκάθαρο πως ναι μεν δεν υπήρξε κατάληψη, αλλά παραβίαση των συνόρων ή εισβολή έγινε, έστω και για λίγη ώρα. Τούρκοι στρατιώτες και πολίτες, πιθανόν της αντίστοιχης γεωγραφικής υπηρεσίας, πέρασαν σε ελληνικό έδαφος και έκαναν μετρήσεις. Αυτή την παραβίαση των συνόρων ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε «κινητικότητα», ενώ σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε «δεν είμαι παρατηρητής της συνοριακής γραμμής, είμαι υπουργός Εξωτερικών, προασπίζω τα δικαιώματα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητάς μου», κάτι που σχολιάστηκε εντόνως και αρνητικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πιο σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν όταν ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκλωβίστηκαν στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου. Αν θέλετε, εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας στη μάχη της Χρυσής Αυγής και ξεκινάνε fake news». «Ούτε με δηλώσεις ότι “δεν είναι παρατηρητής των συνόρων” ούτε με τη συνεχιζόμενη επίκληση περί fake news αλλάζει το γεγονός ότι σήμερα για πολλοστή φορά παραδέχτηκε το αναντίρρητο, ότι πραγματοποιήθηκε διάβημα διότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Δεν αποτελεί “κινητικότητα” η παραβίαση των συνόρων» απάντησε σε έντονο ύφος ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ. την ενόχληση με τη δήλωση του κ. Δένδια εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η Ελληνική Λύση μίλησε για «πανικό» του υπουργού Εξωτερικών που επιτίθεται με ύβρεις «εναντίον όσων δεν ευθυγραμμίζονται με τη δική του “αλήθεια” για το τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο».

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της χώρας και να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στον Εβρο τις προηγούμενες ημέρες και ώρες, αλλά και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και να προασπίσει τα σύνορα της χώρας απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσουν σήμερα τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η συνεδρίαση θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να παραστεί και η στρατιωτική ηγεσία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα