Προχωρά η συζητηση για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Μήνυμα αισιοδοξίας από Δένδια μετά τις συναντήσεις του στο Κάιρο. Στην ατζέντα και η τουρκική προκλητικότητα

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο εξέπεμψε χθες από το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι και αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο κ. Δένδιας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Δεδομένου ότι τον υπουργό Εξωτερικών συνόδευαν και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που συζήτησαν με την αντίστοιχη αιγυπτιακή το θέμα της ΑΟΖ, προκύπτει πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει μπει σε τροχιά ικανή να ανακόψει την επέλαση που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με όχημα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή και ειδικά η αυξανόμενη εμπλοκή της στη Λιβύη προβληματίζουν σφόδρα το Κάιρο, λόγω μιας πιθανής αναζωπύρωσης του μετώπου των Αδελφών Μουσουλμάνων. Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα εκτιμούν λοιπόν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, με στόχευση να ξεπεραστούν και οι ενστάσεις για το Καστελόριζο και να δοθεί μια ηχηρή και ισχυρή απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν, που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Είχα σήμερα την τιμή να γίνω δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο» ανέφερε ο κ. Δένδιας για τη συνάντησή του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Αμέσως μετά ακολούθησε η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των οικονομικών ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου. «Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο υπουργό, τον Σαμέχ Σούκρι. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας είχε φροντίσει να στείλει το μήνυμά του στην Τουρκία και να προειδοποιήσει συγκεκριμένα τον αραβικό κόσμο για τις τουρκικές επιδιώξεις και τις επιπτώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή και με άρθρο του που δημοσίευσε η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram». «Μια επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, όπως και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πλέον πρόσφατη πρόταση του προέδρου Αλ Σίσι, που η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτισε. Προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της “ηγεμονικές” επιδιώξεις» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα