Πόρισμα-φωτιά! Στη φόρα τα άπλυτα του συζύγου της Ελένης Ράικου

Ζημιά 1.700.000 € στο Δημόσιο από τις ψεύτικες συνταγογραφήσεις. Ελέγχεται για ξέπλυμα, απάτη, παθητική δωροδοκία

Στοιχεία-φωτιά σε βάρος του γιατρού και συζύγου της Ελένης Ράικου, Λάζαρου Καρνέση, φέρνει στο φως επίσημο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από μέρους του, με τη ζημία του Δημοσίου να προσδιορίζεται στα 1.700.000 ευρώ!

Ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, που ελέγχεται πλέον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία, φέρεται, σύμφωνα με το επίμαχο πόρισμα, ότι εξέδιδε σωρεία συνταγών για ασθενείς που δεν είχε εξετάσει ποτέ, ενώ η συνταγογράφηση αυτή κατευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό προς συγκεκριμένες, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Τα νέα στοιχεία για τον κ. Καρνέση αποκαλύπτουν πως ο γιατρός από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους πέντε, ενώ τα «πάρε δώσε» που φέρεται ότι είχε με τις φαρμακοβιομηχανίες δεν περιορίζονται στη Novartis, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρίες. Σύμφωνα με πόρισμα των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους τους οποίους ο συνταγογράφων γιατρός δεν εξετάζει και, συνεπώς, δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα σημειώνεται πως η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση των διατάξεων του ΕΟΠΥΥ.

Το πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ στάλθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να συσχετιστεί με την υπόθεση της Novartis, η οποία άλλωστε διευρύνεται και προς άλλες φαρμακοβιομηχανίες αναφορικά με την εμπλοκή γιατρών.

Επόμενο βήμα για τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αναμένεται να είναι η κλήτευση του κ. Καρνέση, προκειμένου να εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου, ενώ ήδη η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τη σχηματισθείσα δικογραφία που περιλαμβάνει το εν λόγω πόρισμα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για να συσχετιστεί με τον φάκελο της Novartis.

Τα συγκλονιστικά νέα στοιχεία, εκτός από τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του εν λόγω γιατρού, εγείρουν και μείζον ηθικό ζήτημα, καθώς η σύζυγός του Ελένη Ράικου ήταν η εισαγγελική λειτουργός και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς που διερευνούσε το σκάνδαλο της Novartis! Υπενθυμίζεται πως το όνομα του Λάζαρου Καρνέση συμπεριλαμβανόταν στους 4.200 γιατρούς που εξετάζονταν από την Εισαγγελία Διαφθοράς -ήδη επί θητείας της συζύγου του- για το αν συμμετείχαν σε εικονικές έρευνες για λογαριασμό της Novartis και εν συνεχεία εισέπρατταν από αυτή χρήματα.

Μάλιστα, όταν τα πρώτα στοιχεία για την εμπλοκή του στην υπόθεση είχαν έρθει στη δημοσιότητα τόσο ο ίδιος όσο και η Ελένη Ράικου είχαν αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση του με τη Novartιs και είχαν κινηθεί δικαστικά, κάνοντας λόγο για… συκοφαντίες, που εν συνεχεία αποδείχθηκαν ακριβείς, καθώς στους λογαριασμούς του εντοπίστηκαν εμβάσματα από τη φαρμακοβιομηχανία.

«Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση-φούσκα, που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου. Επιχειρείται η διαπόμπευσή μου από μια εισαγγελέα με την οποία έχω προσωπική σφοδρή αντιδικία. Την έχω μηνύσει, της έχω κάνει αίτηση εξαίρεσης, αναφορά και αγωγή κακοδικίας. Απορώ πώς με ερευνά» τονίζει πάντως ο ίδιος ο κ. Καρνέσης σε χθεσινή ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ανυπόστατες. Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, πως η αίτηση εξαίρεσης που είχε κατατεθεί από την κυρία Ράικου και τον σύζυγό της για την κυρία Τουλουπάκη απερρίφθη, ενώ το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας είχε καταργήσει τη δίκη, καθώς η αγωγή τους είχε αναγνωριστικό αίτημα και όχι καταψηφιστικό περιεχόμενο.

Ζητεί να καταθέσει ως μάρτυρας ο Φιλιππάκης

Να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ζητεί ο Ιωάννης Φιλιππάκης με σχετική επιστολή την οποία απέστειλε χθες στα μέλη της επιτροπής και κοινοποιεί και στο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Ο εκδότης της «δημοκρατίας», τον οποίο η πλειοψηφία επιχείρησε παράνομα να καλέσει ως δήθεν «ύποπτο», προσκρούοντας ωστόσο στη γνωμοδότηση-κόλαφο του Επιστημονικού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζει ότι η επίμαχη γνωμοδότηση παραμορφώθηκε και παραποιήθηκε, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την κλήτευσή του ως μάρτυρα, παρά τους σχετικούς ισχυρισμούς των γνωστών στελεχών της Ν.Δ. Διαμαρτυρόμενος μάλιστα εντόνως για την «παράνομη στρέβλωση» της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζει ότι η κλήση του ως μάρτυρα είναι υποχρέωση της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς η υπόθεση τον αφορά προσωπικά και έχει να εισφέρει τα μέγιστα στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλοντας ότι η σπουδή της επιτροπής να τον καλέσει μόνο ως «ύποπτο» και όχι ως μάρτυρα «προκαλεί κατάπληξη» και αιτείται από την Προανακριτική να απευθύνει νέο ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν είναι νομικώς δυνατή η κλήτευσή του ως μάρτυρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φιλιππάκης ξεκαθαρίζει, μέσω της επιστολής του, πως, ακόμη και αν ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, η κατάθεσή του στην Προανακριτική δεν προκαλεί απολύτως καμία ακυρότητα, αλλά, ακόμη αν αυτή προέκυπτε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, ο ίδιος «παραιτείται από την προβολή στο μέλλον ένστασης ακυρότητας».

Παπαγγελόπουλος: «Η Ράικου κατέθεσε εναντίον μου, αφού την ευνόησε ο Σαμαράς με παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη»

Το αλισβερίσι της διαπλοκής ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και την Ελένη Ράικου αποκάλυψε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, φέρνοντας στο φως όλο το παρασκήνιο της αντιθεσμικής σχέσης τους.

Τηρώντας την υπόσχεσή του ότι θα μιλήσει με αποδείξεις και ονόματα στην Προανακριτική, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια κατάθεση-ποταμό, αποκάλεσε την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς «μακρύ χέρι του Αντώνη Σαμαρά», καταθέτοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός την είχε ευνοήσει με παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη, και σε αντάλλαγμα εκείνη κατέθεσε εις βάρος του στην Προανακριτική.

«Γιατί χρωστά τόσο πολλά η Ράικου στον Σαμάρα;» διερωτήθηκε, μάλιστα, κάνοντας λόγο για στενές σχέσεις των δύο, αποκαλύπτοντας πως η πρώην εισαγγελέας τού ζήτησε να τη φέρει σε επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά. «Αρνήθηκα να της κάνω οποιοδήποτε ρουσφέτι. Απλώς τους έφερα σε επαφή και έγιναν κολλητοί. Την έκανε εισαγγελέα Διαφθοράς και τα παιδιά της πήραν υποτροφία στην Αμερική. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε τελικά με βοήθειά του. Ρωτήστε τους» κατέθεσε.

Απαντώντας, μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελένη Ράικου, η οποία έκανε λόγο για «άθλιες αναφορές του “Ρασπούτιν” στα παιδιά μου και στις σπουδές τους», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την κατάθεσή του χαρακτήρισε την ανακοίνωση «κατάπτυστη», ξεκαθαρίζοντας ότι απλώς στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ελένη Ράικου «θυματοποίησε τα παιδιά της και είπε ότι πήγαν στην Αμερική από τον φόβο της τρομοκρατίας, κι έλεγε ότι κινδύνευαν από εμένα και τον Κουφοντίνα». Ο ίδιος, πάντως, σχολίασε με νόημα ότι «τα παιδιά μου εγώ δεν τα διόρισα όσο ήμουν εισαγγελέας», ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε εξαργύρωσε την εισαγγελική ιδιότητά του με ρουσφέτια.

«Εκείνη ήταν εν ενεργεία εισαγγελέας και συναλλασσόταν με πολιτικούς» είπε, προσθέτοντας πως η Ελένη Ράικου συσκοτίζει και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε «ενορχηστρωμένο σχέδιο» από την πλευρά της πρώην ανώτατης δικαστικού, υποστηρίζοντας ότι η εισαγγελέας δεν έπρεπε να γνωρίζει την αστική αντιδικία ανάμεσα στον Σάμπυ Μιωνή και τη Γιάννα Παπαδάκου, μια υπόθεση στην οποία δεν έχει πρόσβαση. Ξεκαθάρισε δε ότι υπήρχαν στοιχεία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 για ανάμειξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, επομένως «είναι ψευδής ο ισχυρισμός Ράικου ότι έμεινε έκπληκτη όταν την επισκέφθηκε η Γιάννα Παπαδάκου τον Φεβρουάριο του 2017 και τη ρώτησε αν υπήρξε ανάμειξη πολιτικών», όπως υποστήριξε. Να σημειωθεί πως πηγές της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατέθεσε για «κουτσομπολιά, εικασίες, ανούσια σχόλια», που δεν έχουν καμία σχέση με την υπό εξέταση υπόθεση, προσθέτοντας πως «όπως ο ίδιος είπε, ορισμένα από όσα λέει χρήζουν ψυχιατρικής εξέτασης…»

Να σημειωθεί ότι τα περί ψυχιατρικής εξέτασης τα ανέφερε πράγματι ο τέως αναπληρωτής υπουργός, αλλά αστειευόμενος.

«Αν υπήρχε δυνατότητα να υποβληθούμε σε τεστ αλήθειας, κάποιοι θα ανέβαζαν παλμούς με τα ψέματα. Και διαβάζω σε κάποιες διαρροές ότι ζήτησα ψυχιατρική εξέταση! Ελεος» είπε, μάλιστα, ο ίδιος, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, αποδόμησε το κατηγορητήριο στο σύνολό του, υπογραμμίζοντας πως κατηγορείται για ηθική αυτουργία, ενώ δεν υπάρχει καν φυσικός αυτουργός!

«Γιατί να απολογηθώ, για ποιο πράγμα; Για ποια υπόθεση;» διερωτήθηκε εύλογα στην κατάθεσή του, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, με τον ίδιο να ενημερώνει τους δημοσιογράφους πως «από τη Δευτέρα θα πιάσω τις καταθέσεις των μαρτύρων. Κι εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος»…

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα