Σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο: «Όποιος τα βάλει μαζί μας θα έχει πάρα πολύ μεγάλο κόστος»

Θα κάψουμε όποιον πατήσει το πόδι του πάνω σε ελληνικό έδαφος και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήταν». Με αυτή τη δήλωση-βόμβα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, ότι η Ελλάδα δεν παίζει με τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα τα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα επιχειρήσει να τα παραβιάσει.

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους του στρατιωτικού ρεπορτάζ, ο κ. Φλώρος συνέχισε σε πολύ αυστηρό ύφος απέναντι στην προκλητική Τουρκία, τονίζοντας ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να μην έχουν αυτά που θέλουν, να μην έχουν εκσυγχρονιστεί όπως θέλουν, αλλά είναι συγκροτημένες και «όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με πάρα πολύ μεγάλο κόστος, κι αυτό το ξέρουν οι γείτονες, αλλά το γνωρίζουν και οι φίλοι και σύμμαχοί μας».

Με τις αιχμηρές αυτές δηλώσεις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θέλησε να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» απάντησε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της στρατιωτικής σύγκρουσης. «Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση, είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας» είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι «η καλύτερη μέθοδος να νικήσεις έναν πόλεμο είναι να μην πολεμάς. Η αποτροπή δουλεύει».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στις σημειακές κρίσεις. «Δεν υπάρχει σημειακή κρίση. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν εξετάζουν απλά το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κρίση τύπου Ιμίων, αλλά μία γενικευμένη σύγκρουση με την Τουρκία στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και στον Εβρο.

«Υπάρχουν σχέδια και μπορούν να εφαρμοστούν» είπε, αν και, όπως συμπλήρωσε, σε μία στρατιωτική κρίση τα σχέδια είναι για το πρώτο πεντάλεπτο. Μετά μπαίνουν στην άκρη και μιλούν οι αποφάσεις και οι δυνάμεις. Αποκάλυψε, δε, ότι έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις, ακόμη και συμβούλιο αρχηγών γενικών επιτελείων, για το πώς θα απαντηθεί μια πρόκληση-εισβολή από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ εξετάζεται η ελληνική απάντηση και στα σενάρια των ασκήσεων που διεξάγονται.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με το οποίο η Αγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καρπάθου – Κάσου και Κρήτης, έκανε λόγο για «βλακώδεις και υπερφίαλες ανακηρύξεις».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα και υπογράμμισε ότι έχει επισημάνει τους κινδύνους στους ομολόγους του της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι, αν υπάρξει ένα ατύχημα στο Αιγαίο, αυτό θα είναι υπαιτιότητα της Τουρκίας. «Από εκεί και πέρα, θα δούμε πού θα προσγειωθούμε και ποιοι θα προσγειωθούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε τη φράση που έχει πει και ο προκάτοχός του Ευάγγελος Αποστολάκης, ότι σε μία κρίση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας. «Όταν θα φτάσουμε, αν θα φτάσουμε, στην καθαρά στρατιωτική σύγκρουση, θα είμαστε μόνοι μας. Πολύ πιθανό και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι. Αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε βοήθεια. Κάθε προσφορά δεκτή» υπογράμμισε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Εξηγώντας γιατί μπορεί στο πλευρό της Ελλάδας να σταθούν και άλλες δυνάμεις, είπε: «Κι άλλοι καταλαβαίνουν τον περίεργο ρόλο που παίζει η Τουρκία για να υπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον. Η Τουρκία ενοχλεί το εθνικό συμφέρον πολλών κρατών, του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, μέρους της Λιβύης, της Γαλλίας». Και συμπλήρωσε: «Όταν κάποιος μεγαλώνει πολύ και προκαλεί, δημιουργεί αντισυσπειρώσεις. Η Τουρκία έχει καταλήξει να μην έχει έναν φίλο στην περιοχή, έναν…».

Ερωτηθείς αν θα επιδιωχθεί κάποια επικοινωνία ή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Φλώρος είπε: «Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό, αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου και καθημερινής καταπόνησης των Ενόπλων Δυνάμεών μας». Ο ίδιος τόνισε: «Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε, αλλά όχι επί ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα